Preformateur Bart De Wever (N-VA) is er 99,9 procent van overtuigd dat de PS, SP.A, CD&V, cdH en N-VA binnen twee tot drie weken een regering kunnen vormen. Alleen die coalitie heeft maar 70 zetels en voor een meerderheid ontbreken er dus nog 5. De MR is men liever kwijt dan rijk. Want “niemand is nog voorstander van de MR in de regering”. Dat verklaarde de N-VA-voorzitter in het VTM NIEUWS.

Volgens Bart De Wever is er tussen N-VA en PS een evenwicht gevonden in alle thema’s: sociaal, economische, fiscaal en institutioneel. Vijf partijen hebben zich akkoord verklaard om hierover te onderhandelen. “Ze zijn kritisch, maar willen meedoen”. De liberalen zijn met hun eigen nota afgekomen. “Hun verkiezingsprogramma, een sprookjesnota die bedoeld is om te mislukken”, zo noemt Bart De Wever ze.

(Lees verder onder deze tweet)

Bouchez enkel op uit de onderhandelingen te laten mislukken

De N-VA-voorzitter zou het crimineel onverantwoord” vinden om de onderhandelingen te laten mislukken en riep iedereen om zich verantwoordelijk te gedragen. Hij richtte zijn pijlen op de MR. “Niemand is nog voorstander van de MR”, aldus De Wever.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is er volgens De Wever alleen op uit om de onderhandelingen te laten mislukken. “De Franstalige liberalen hebben vandaag zeven ministers in de zittende federale regering en voelen zich daar goed bij”, aldus nog Bart De Wever.

Paul Magnette deelt de analyse van De Wever. Voor de PS is er voor de vijf partijen een basis om verder te onderhandelen en is het mogelijk om vooruitgang te boeken. Maar die vijf partijen hebben samen slechts 70 zetels en daarom heeft de koning gevraagd om die basis te verbreden.