Het Belgische ‘search and rescue’-team B-Fast heeft geen licentie meer om uit te rukken naar het buitenland. Dat schrijft de Standaard. Dit kwam aan het licht na de explosie in Beiroet. Bijna alle buurlanden van België stuurden hulptroepen om overlevenden te zoeken na de explosie. Normaliter zou ons land dit ook doen, maar volgens Geert Gijs, de voormalige coördinator van B-Fast, mag het SAR-team enkel nog in het binnenland opereren. 

Na de explosie in Beiroet op 4 augustus stuurden verschillende Europese landen meteen een SAR-team om overlevenden onder het puin te zoeken. Ook het Belgische B-Fast-team werd geactiveerd. Dit nieuws werd de wereld in gestuurd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het bericht werd ook geretweet door de minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) zelf.

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/BelgiumMFA/status/1291773241929891841

Geen licentie

Het Belgische B-Fast vertrok uiteindelijk niet. Volgens Goffin had Libanon de steun niet nodig. Het blijkt nu dat B-Fast helemaal geen licentie meer heeft om in het buitenland te opereren. “België maakt zich belachelijk: we beloven iets wat we niet meer hebben. Het ergste is dat we het zelf niet weten. De voorbije ­dagen hebben medewerkers van verschillende kabinetten elkaar opgebeld om te weten te komen of dat search and rescue-team nu wel of niet nog bestaat. Dat is toch onwaarschijnlijk”, vertelt Jan Bertels (sp.a) in de Knack.

Het nieuws wordt bevestigd door de voormalig coördinator van B-Fast Geert Gijs. “Het search and rescue-team bestaat nog, maar het kan enkel nog in eigen land worden ingezet. Sinds eind 2019 heeft B-Fast geen internationaal kwaliteitslabel of certificering meer en mag het niet meer uitrukken naar rampen in het buitenland.”, aldus Geert Gijs.