De Noord-Afrikaanse asielzoeker die de 70-jarige priester Jos Vanderlee wilde neersteken met een mes riskeert drie jaar cel. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Hij was al gekend voor eerdere criminele feiten.

De feiten dateren al van 31 juli 2016, maar pas vandaag verscheen asielzoeker A.D. voor de correctionele rechtbank. Op die bewuste zondag ging de asielzoeker om hulp vragen in de Sint-Servaaskerk in Lanaken. “Hij praatte Frans en Engels door elkaar en vroeg om ‘aide'”, aldus priester Jos Vanderlee.

Douche en koffie

Nadat de priester hem brood en een flesje water gegeven had, vertrok de asielzoeker. Enkele uren later klopte hij echter opnieuw aan. “Hij vroeg toen of hij een douche kon nemen en daarna een kopje koffie kon krijgen.” Priester Jos twijfelde, maar besloot uiteindelijk toch om de asielzoeker binnen te laten. 

Op het moment dat de priester een koffie aan het maken was voor de asielzoeker, nam die laatste een mes en viel hij de priester langs achter aan. “Ik hoorde hem rommelen in zijn draagtas, maar ik stond met mijn rug naar hem. Omdat ik het toch niet helemaal vertrouwde, keek ik om en toen zag ik hem met een gigantisch mes pal voor mij staan. Had ik me twee seconden later omgedraaid, had hij me zeker gestoken.”

Er ontstond een gevecht, maar priester Jos verweerde zich met succes en de asielzoeker vluchtte weg. Enkele maanden later werd de asielzoeker opgepakt. Hij bleek al gekend voor eerdere criminele feiten, maar ontkende wel. Vandaag, zo’n 4 jaar later, geeft hij wel toe dat hij de priester wilde neersteken. 

In de correctionele rechtbank sprak hij zijn spijt uit voor wat hij gedaan heeft. “Dit was niet de bedoeling. Het spijt me”, zei hij onder meer. Hij riskeert drie jaar cel.