Apple verwijderde donderdag het populaire spel Fortnite uit zijn App-store. Epic Games, de maker van Fortnite, slaat keihard terug. De makers van Fortnite klagen Apple aan nadat het bedrijf de razend populaire online videogame, met meer dan honderd miljoen geregistreerde spelers uit de app store had verwijderd. Dat meldt CNN Business.

Apple legde uit dat het dat deed omdat Epic Games de richtlijnen van de technologiegigant had geschonden schond. Fornite had namelijk een manier geïntroduceerd waarop spelers in-game valuta kunnen aankopen zonder via de betalingssystemen van Apple te passeren.

De snelle beslissing van Apple om Fortnite opnieuw toegang te verlenen, illustreert de enorme invloed van Epic Games, de eigenaar van Fortnite. De clash tussen de twee bedrijven zet ook de wereldwijd toenemende kritiek op het beleid van Apple in de spotlights. Dat beleid vormt ook in Europa al enige tijd het voorwerp van een antitrustonderzoek door de Europese Commissie. Intussen sloeg Epic Games al keihard terug door de #FreeFortnite campagne, een parodie op een clipje rond het thema “1984”.
(Lees verder onder deze tweet)

Epic Games: “Het zoveelste voorbeeld van hoe Apple zijn enorme macht misbruikt”

Epic’s rechtszaak, beschuldigt Apple van het overtreden van de Amerikaanse antitrustwetgeving. De beschuldiging luidt dat het bedrijf “een concurrentievervalsende monopolie-positie uitoefent over de distributie van iOS-apps”

“Volgens Epic is Apple’s verwijdering van Fortnite het zoveelste voorbeeld van hoe Apple zijn enorme macht misbruikt om onredelijke beperkingen op te leggen, en op onrechtmatige wijze zijn monopolie op de in-app-betalingsverwerkingsmarkt voor iOS te behouden”, argumenteerde Epic in de klacht. Als reactie diende Epic een verzoekschrift in bij een lokale rechtbank om het “concurrentievervalsende gedrag” van Apple te verbieden en om Apple te verplichten de concurrentie te herstellen.

Apple: “De App-store richtlijnen zijn gelijk voor elke ontwikkelaar” 

Apple repliceerde donderdag dat Epic de richtlijnen van de App Store met betrekking tot in-app-betalingen had geschonden: “Vandaag heeft Epic Games de ongelukkige stap genomen om de App Store-richtlijnen te schenden die gelijk zijn voor elke ontwikkelaar en die ontworpen zijn om de winkel veilig te houden voor onze gebruikers”, zei Apple in een verklaring per e-mail aan CNN Business. “Als gevolg hiervan is hun Fortnite-app uit de winkel verwijderd.” Apple kondigde vervolgens aan dat het in dialoog zou treden met Epic, zodat Fortnite opnieuw kan terugkeren naar de App Store.

(Lees verder onder deze tweet)

Controverse rond korting van 20% voor consumenten

De controverse begon toen Epic Games donderdag aankondigde dat het een permanente korting van 20% op Fortnite’s in-game valuta aanbood aan spelers die rechtstreeks bij Epic kopen. In een blogpost legde Epic uit dat spelers de korting niet konden krijgen als ze via Apple of Google betaalden. “Momenteel innen Apple en Google bij het gebruik van de betalingsopties van Apple en Google een vergoeding van 30%, en de prijsverlaging tot 20% is niet van toepassing.” Het bedrijf voegde eraan toe: “Als Apple of Google hun vergoedingen voor betalingen in de toekomst verlagen, zal Epic de besparingen aan u doorgeven.”

Epic CEO Tim Sweeney bekritiseerde zowel beide bedrijven. Enkele uren later verdween Fortnite uit de app store waarna Epic reageerde met een rechtszaak. Fortnite bleef wel al die tijd beschikbaar in de Google Play Store. Bij Google was donderdag niemand bereid tot commentaar.