De Belgische antiwitwascel maakt zich zorgen. Ze vrezen namelijk dat er meer illegaal geld op de reguliere markt zou kunnen belanden door de gezondheidscrisis. De Italiaanse maffiabestrijders waren de eerste die hiervoor waarschuwden toen de crisis begon. Ondernemers die in financiële problemen komen, kunnen namelijk leningen aangaan met de maffia. Zo kunnen ze hun geld witwassen. Daarnaast zouden ze ook kunnen investeren in goedkoper vastgoed of winkels die failliet dreigen te gaan. Nu vreest ook de Belgische antiwitwascel dat dergelijke praktijken hier zouden kunnen gebeuren. Dat meldt De Tijd.

Woordvoerder van de antiwitwascel Kris Meskens vertelde hierover het volgende in De Tijd: “Vooral de mogelijke effecten op middellange termijn zijn zorgwekkend. We hebben onze dossiers geanalyseerd. Daarnaast hebben we ook onze open bronnen en studies door nationale en internationale partnerdiensten of organisaties onder de loop genomen. Bedrijven die het financieel en economisch moeilijk hebben, zijn vatbaar om illegaal geld aan te nemen. Die mogelijkheid bestaat. Witwastechnieken via het klassieke banksysteem of crowdfunding, of zelfs virtuele manieren om geld te krijgen, maken dat zeker mogelijk.”

“Oppassen voor compensatie” – Antiwitwascel

Daarnaast waarschuwen ze voor iets dat ze ‘compensatie noemen’. Criminelen geven grote hoeveelheden illegaal geld, bijvoorbeeld drugsgeld, aan bedrijven die nood hebben aan zwart geld. Dat geld gebruiken de bedrijven dan om illegale arbeiders te financieren. Al dat geld wordt dan gecompenseerd via overschrijvingen. Vaak wordt dat geld overgeschreven naar het buitenland en gedekt door valse facturen.

Illegaal geld is er in overvloed. De coronacrisis heeft alle markten geraakt en overal ter wereld raken bedrijven in de problemen. De illegale drugsmarkt, daarentegen, blijft doorgaan. Daarnaast wordt een opmerkelijke trend enorm versneld: de drugshandel verplaatst zich namelijk langzaamaan van de straat naar het internet. Drugs dealen is dus niet langer via de stereotype louche auto’s die rustig rondrijden op zoek naar kopers, of een gangster op de hoek van de straat, maar gewoon een berichtje via sociale media en klaar. Kris Meskens waarschuwt dat de crisis een unieke kans is voor grote drugshandelaars: “Hun geld blijft zich oppotten en horeca- en handelszaken komen in de problemen. Ze zullen dus gevoelig zijn voor overnames door het criminele milieu.”

Koeriersdiensten

Ten slotte zijn koeriersdiensten nog een mogelijk doelwit. “Als de grote spelers niet meer kunnen voldoen aan de vraag om pakjes aan huis te leveren, kunnen zij – mogelijk onbewust – een beroep doen op een keten van onderaanneming van kleine koerierdiensten die in het zwart opereren,” zegt Meskens. Zo kan dus opnieuw illegaal geld op de reguliere markt belanden.