In Amsterdam heeft de politie woensdag vijf verdachten opgepakt in het onderzoek naar de moord op Bas van Wijk. De 24-jarige Nederlander uit Badhoevedorp is zaterdagmiddag neergeschoten op de Oeverlanden aan de Nieuwe Meer toen hij een dief aansprak op het stelen van een horloge. De dief pakte een wapen en schoot Van Wijk dood. Dat meldt De Telegraaf.

Wel kon de Telegraaf spreken met een woordvoerster van de Amsterdamse politie die aan de Nederlandse krant vertelde “ontzettend blij” te zijn met de aanhoudingen. „Er is sinds het schietincident op zaterdagmiddag onafgebroken door een Team Grootschalig Opsporing (TGO) gewerkt aan de zaak. Ik weet niet precies hoeveel rechercheurs erop hebben gezeten, maar het is duidelijk dat het een grote groep is geweest. Dat dit tot een doorbraak leidt, is voor ons ook fijn”, aldus nog de politiewoordvoerster.

Politie op zoek naar bijkomende getuigen

Het Team Grootschalig Opsporing is nu op zoek naar het wapen en probeert ook via andere sporen en de exacte omstandigheden van het dodelijke schietincident in kaart te brengen. De woordvoerster: „Het onderzoek gaat gestaag door. Wij hopen ook echt nog steeds dat mensen, die erbij waren en zich nog niet gemeld hebben, dat alsnog willen doen. Ook misschien over de verdachten die zijn aangehouden. Alle informatie is nog steeds welkom.”

De schietpartij vond plaats op klaarlichte dag in park Oeverlanden terwijl honderden mensen picknickten, zwommen en lagen te zonnen. Burgemeester Femke Halsema sprak eerder deze week haar medeleven uit met de familie en vrienden van Bas. Daarbij bevestigde ze enigszins het scenario dat Bas een diefstal wilde voorkomen. “Alles wijst erop dat hij een onschuldig slachtoffer is, die de hoogste prijs heeft betaald voor zijn moed.”

Op social media wordt hashtag gelanceerd: #GerechtigheidVoorBas

De familie van Bas van Wijk uit Badhoevedorp verspreidde woensdag een persverklaring. De Nederlandse krant NRC meldt dat de familie “in shock en intens verdrietig”  is over zijn dood. “Bas ging afgelopen zaterdag met zijn vrienden op pad en kwam niet meer terug. Hij wilde voorkomen dat het horloge van zijn vriend werd gestolen en kreeg daarvoor een kogel in zijn bovenbeen en in zijn borst.”

Op sociale media ontstond onder de hashtag #GerechtigheidVoorBas veel verontwaardiging over de schietpartij en de moord op Bas Van Wijk. Vrijdag wordt een stille tocht voor hem gehouden. De familie wil liever niet dat politiek daar een rol bij gaat spelen: „Wij willen als familie benadrukken dat de bijeenkomst geen politiek karakter heeft en het is onze nadrukkelijke wens dat deze tocht ook niet als zodanig wordt gebruikt.”

In de Vlaamse pers krijgt het incident geen of nauwelijks aandacht.