De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar (Rep.) zal de komende dagen een “historisch” bezoek aan Taiwan brengen. Het gaat om het hoogste officiële Amerikaanse bezoek aan het eiland in 40 jaar tijd. Vermoedelijk zal communistisch China woedend reageren. Beijing beschouwt het eiland als een afvallige provincie.

“Taiwan is een model van transparantie en samenwerking in de wereldwijde gezondheid tijdens de COVID-19 pandemie en lang daarvoor. Ik verheug me erop om de steun van de president voor Taiwan’s wereldwijde leiderschap op het vlak van gezondheid over te brengen en onze gedeelde overtuiging te onderstrepen dat de vrije en democratische samenlevingen het beste model zijn om de gezondheid te beschermen en te bevorderen”, zei de Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar (Rep.).

(Lees verder onder de tweet.)

Relatie Taiwan en Verenigde Staten doorn in het oog van China

Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid omschrijft het bezoek als “historisch”. Azar zal ook een ontmoeting hebben met de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Volgens het Taiwanese Ministerie van Buitenlandse Zaken is de reis een bewijs van de innige banden met de Verenigde Staten.

Verder is Taipei erg dankbaar voor de Amerikaanse steun om toegang tot de Wereldgezondheidsorganisatie te krijgen tijdens de Covid-19-pandemie. Taiwan is door Chinese druk immers geen lid van de organisatie. Desalniettemin is Taiwan een van de beste leerlingen van de klas als het aankomt op de aanpak van het coronavirus. Het eiland trad vroeg en doortastend op en heeft nauwelijks besmettingen.

Met bezoek zullen de Amerikanen wellicht de woede van China op hun hals halen. Communistisch China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. Vanwege de Chinese druk hebben de meeste landen – de Verenigde Staten inbegrepen – geen formele diplomatieke banden met het eiland. De VS blijven evenwel de belangrijkste wapenleverancier en bondgenoot van Taiwan.