Meyrem Almaci, voorzitster van Groen wou in een filmpje op sociale media zwaar uithalen naar Jan Jambon. Maar dan maakt ze zelf een pijnlijke vergissing wanneer ze het in haar betoog heeft over de “vergeetachtigheid in de zaak Chovadev (sic)”.   

De bijzonder pijnlijke uitschuiver werd opgemerkt door een alerte twitteraar die het foute filmpje kon opnemen en het vervolgens zelf lanceerde op Twitter. Dat filmpje heeft intussen meer dan 13.000 views. 

Rudy P. (@RudPren) was naar eigen zeggen enigszins verrast toen hij dit weekend een filmpje opmerkte dat op het Twitteraccount van Groen-voorzitter Meyrem Almaci verscheen. In dat filmpje haalt ze onder meer uit naar de Vlaamse Minister-President Jan Jambon en uit ze kritiek op zijn “vergeetachtigheid” in de zaak van de Slovaakse man, Jozef Chovanec

Daarbij maakte Almaci, aldus Rudi P., een nogal pijnlijke communicatieblunder. Ze gebruikt daarbij namelijk een compleet verkeerde naam. Ze heeft het namelijk over “Jozef Chovadev”. Ook in de ondertiteling wordt consequent de “foute” naam gebruikt. Dat terwijl de zaak Chovanec de voorbije week nochtans prominent in alle nieuwsuitzendingen was. In haar filmpje verwijt ze overigens Jambon “vergeetachtigheid”. Geen al te sterke aanklacht als je zelf de naam van de betrokkene fout citeert. 

(Lees verder onder de tweet)

Video verwijderd “vanwege een verspreking”

Na verloop van tijd en na een hele resem reacties van andere Twitteraars die zich vrolijk maken om de pijnlijke vergissing van Almaci, reageert Jelle Vincke. Vincke is volgens zijn Twitterprofiel verantwoordelijke voor digitale communicatie bij Groen: “Video is verwijderd vanwege een verspreking in de video die (foutief) is overgenomen in de ondertiteling.”

Iedereen maakt al eens een fout natuurlijk, maar in elk geval lijkt het er sterk op dat zowel Groen-voorzitster Almaci, als degene die het filmpje monteerde de “foute verspreking” niet tijdig hebben opgemerkt. Maar geen nood voor de geïnteresseerden. De ‘aangepaste’ video is nog altijd terug te vinden op de Facebookpagina van de GROEN-voorzitster.

(Lees verder onder deze tweet)

“De strategie van het zondebokdenken heeft ons land vergiftigd en verdeeld”

In het filmpje heeft Almaci het onder meer over “de tactiek van de verschroeide aarde, van de meedogenloze persoonlijke aanvallen, van het buigen of barsten” die haar limiet bereikt heeft.
Ook heeft volgens Almaci “de strategie van het zondebokdenken, waarbij elk probleem telkens de schuld van een ander is” ons land vergiftigd en verdeeld. “De sleutel om tot oplossingen te komen ligt in samenwerking, verantwoordelijkheidszin en respect”, aldus de Groen-voorzitster.
“Als dit alles nu niet lukt”, besluit ze, “dan moeten we terug naar de kiezer; de tijd tikt, 
het is tijd voor oplossingen”.