Tien Antwerpenaren dienden bij de Raad van State een verzoekschrift in om de coronamaatregelen van gouverneur Cathy Berx te schorsen. De avondklok vinden ze niet alleen disproportioneel maar ook “ongrondwettelijk”. Dat kondigden ze eerder deze week aan in Het Laatste Nieuws. Ook grondwetspecialist Johan Vande Lanotte noemt de avondklok “onwettig”. Hij vindt dat de overheid uit gemakzucht heeft gehandeld. SCEPTR sprak met Aimé Schrauwen, één van de initiatiefnemers.

“Uit principe, en omdat we vinden dat de grondwet gerespecteerd moet worden”, zo verklaart Aimé Schrauwen. Zelf is hij politiek geëngageerd bij Jong VLD. “Maar dit is geen louter liberaal politiek initiatief”, zegt hij. Er zijn diverse politieke overtuigingen aanwezig binnen de zogenaamde ‘groep van 10’. De pijlen van de groep richten zich vooral op de avondklok in Antwerpen. Het dateert van 1944 onder de Duitse bezetting dat die in Antwerpen werd ingevoerd. Op 11 augustus trekt de groep naar de Raad van State om een schorsing van de maatregelen te eisen. In afwachting van die uitspraak schorten ze verdere juridische acties op.  

“Beke pleegt schuldig verzuim”

Als de Raad van State hun argumentatie niet zou volgen dan zal het tiental een strafklacht opstarten tegen gouverneur Berx, minister van Volksgezondheid Wouter Beke en tegen Antwerps burgemeester Bart De Wever. Voor Schrauwen acteren deze politici een beetje “als een triumviraat dat elkaar de hand boven het hoofd houdt”.

“Wouter Beke onderneemt niks tegen de gouverneur, hij controleert niets en houdt ook geen enkel toezicht op de provinciale gouverneur”, aldus Schrauwen. “Hij pleegt dus ‘schuldig verzuim’. Net zoals Bart De Wever die eigenlijk niet gedwongen is zijn politiekorps die beslissing te laten uitvoeren.”

Een “gevaarlijk precedent”, noemt Schrauwen de maatregel van de avondklok. Hij is er zich van bewust dat we in een “extreme gezondheidscrisis” zitten maar benadrukt dat de maatregel juridisch met haken en ogen aan elkaar hangt: “Het gaat in tegen de grondwettelijke rechten. Als deze maatregel nog 4 weken duurt gaat niet alleen de Antwerpse horeca kapot, maar ook het maatschappelijk weefsel.”

Johan Vande Lanotte: “Avondklok in Antwerpen onwettig”

Volgens Schrauwen leiden de maatregelen op de lange duur ook tot frustratie bij de jongeren en dreigt het draagvlak bij de burgers verder te verdwijnen. “Je houdt jongeren tussen 14 en 35 géén vier weken lang ‘s nachts in hun kot. Dat zijn geen pubers meer. Er gaat een soort revolterend sentiment opkomen bij de burgers”, voorspelt hij. 

Oud sp.a-politicus en professor grondwettelijk recht aan de UG, Johan Vande Lanotte zit op de zelfde golflengte. Hij noemde de maatregel onwettig en disproportioneel. Ook Vande Lanotte stelt de motivatie van Berx in vraag.

Voor de initiatiefnemer gaat het vooral om een integriteitskwestie: “Het gaat er om dat ze wetens en willens de grondwet negeren. Het is een gevaarlijk precedent dat een overheid denkt dit te kunnen doen, zonder dat daar een regering over valt. Of zonder dat er iemand individueel aansprakelijk voor wordt gesteld.” De publieke steun van een grondwetsspecialist en oud-minister stemt Schrauwen tevreden, maar hij verwacht ook dat de rechterlijke macht haar rol zou spelen.

“Virologen begrijpen niets van macro-economie”

Ook over de rol van virologen is hij verbolgen, in het bijzonder over de oproep die Marc Van Ranst deed om niet meer naar Antwerpen te komen. “We leven vandaag in een land waarin de politiek voornamelijk communiceert om het eigen hachje te redden, en de virologen communiceren over wat zij denken over het virus. Virologen zijn géén psychologen, zij weten niet hoe massapsychologie werkt. Ze zijn meestal niet de beste communicatoren. En ze begrijpen niets van macro-economie. Dus als zij van die uitspraken doen, dat is vernietigend hé”, klinkt het.

“In wat voor een communistisch of fascistisch land moet je leven als de overheid aan de ene kant je vrijheid inperkt en je verplicht bent belastingen te blijven betalen, maar men u constant appelleert op uw burgerzin, zegt hoe je u moet kleden, met mondmaskers en ook nog eens aan diverse sectoren en bedrijven gaat zeggen wat ze moeten doen en op welke manier”, vraagt Schrauwen voorts.

“Ik krijg van heel veel Open VLD’ers uitingen van sympathie”

Naar eigen zeggen ontving Schrauwen heel wat sympathie vanuit de basis van Open VLD, zijn partij waarin hij politiek actief is. Hij hoopt dat wanneer de Raad van State volgende week zijn standpunt volgt dat een signaal is voor andere burgers “om ook hun nek uit te steken”.

Of hij dan niet bang is voor interne reacties, nu hij zijn nek uitsteekt? “Ik krijg van heel veel Open VLD’ers heel wat uitingen van sympathie. Van mensen die blij zijn dat er iemand is die zich uitspreekt ter verdediging van de grondrechten”, zegt Schrauwen. “En als mijn partij zou zeggen dat ze de avondklok een perfecte grondwettelijke tool vindt bij een volksgezondheidscrisis, dan is dat de eerste dag dat de VLD de “L” uit haar naam mag schrappen. Want dan is er niks liberaal meer aan.”

1 REACTIE