De agente die de Hitlergroet bracht op beelden van een bewakingscamera van een politiecel in de luchthaven van Charleroi is overgeplaatst naar een binnendienst. Dat meldt Het Nieuwsblad. Ze mag geen contact meer hebben met het publiek, aldus de woordvoerster van de federale politie.

Hoewel men benadrukt dat het geen sanctie betreft, maar een voorlopige ordemaatregel in afwachting van het resultaat van een tuchtonderzoek dat nu pas is gestart, is het duidelijk dat de agenten een zware schorsing riskeren. Tot mogelijks zelfs de zwaarste tuchtsanctie: het ontslag. 

Gisterenochtend bracht de krant Het Laatste Nieuws het verhaal van een 38-jarige Slovaakse man die in februari 2018 zware verwondingen opliep in een politiecel en daarna overleed. Camerabeelden tonen hoe verschillende agenten de man onder bedwang proberen te houden.

Agente doet ‘dansje’ en brengt Hitlergroet

De man werd op vraag van het cabinepersoneel van een vliegtuig gehaald omdat die zich vreemd gedroeg. Daarop werd hij door de politie van het vliegtuig gehaald en opgesloten in een cel op de luchthaven van Charleroi. De 38-jarige man wou een vlucht nemen naar Slovakije. Hij werd opgesloten in een cel op de luchthaven, en op de beelden is te zien hoe hij zich ‘s nachts eerst tot bloedens toe met zijn hoofd tegen de celdeur gooit. Daarna spelen zich de feiten af, zoals te zien op de camerabeelden.

De tussenkomst van enkele politieagenten doet vervolgens de wenkbrauwen fronsen. Het Laatste Nieuws schrijft daarover: “Op bewakingsbeelden is te zien dat zes politiemensen naast en op de geboeide man komen zitten. Volgens een doktersverslag zit één inspecteur 16 minuten met z’n volle gewicht op zijn borstkas. Lange tijd ligt er ook een deken over zijn gezicht. De politiemensen lachen uitbundig, één agente doet een dansje en brengt de Hitlergroet.” De man wordt gereanimeerd, naar het ziekenhuis gebracht, maar overlijdt de volgende dag.

Echtgenote slachtoffer: “Tamelijk hallucinant wat er nu in België gebeurt.”

De weduwe van de man deed gisteren uitgebreid haar verhaal in Het Laatste Nieuws en begrijpt niet dat er na 2,5 jaar nog maar zo weinig is gebeurd. “Ik vind het tamelijk hallucinant wat er nu in België gebeurt,” reageert ze in Het Laatste Nieuws.

Het parket van Charleroi stelt dat het onderzoek vertraging opliep door de coronacrisis, maar dat het bijna afgerond is. Volgens het parket zouden ook de vraag naar bijkomende onderzoeksdaden door de advocate van de nabestaanden vertragingen hebben veroorzaakt. 

Het gerecht in Charleroi onderzoekt de zaak al meer dan tweeënhalf jaar. Daarom komt de familie nu naar buiten met het verhaal. De vrees was ontstaan dat de zaak in de doofpot zou geraken. Daarom vroeg de advocate, Ann Van De Steen de aanstelling van een  nieuwe onderzoeksrechter. Daarover beslist de raadkamer.

Federale politie was niet op de hoogte van feiten

Wat bijzonder opmerkelijk is, is dat de federale politie zegt niet op de hoogte te zijn geweest van deze feiten. Daarom hebben zij nu pas inzage in het dossier gevraagd. De politie onderzoekt nu  hoe het komt dat de informatie uit Charleroi nooit doorstroomde tot boven. “We willen weten: waarom is dat nooit gemeld? Als mensen hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen, zal ook dat gevolgen hebben”, waarschuwt  politiewoordvoerster Sarah Frederickx.

Intussen reageren zowel minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem als minister van Justitie Koen Geens gechoqueerd op de gebeurtenissen rond het politieoptreden waarbij de man stierf. “Ik vond de beelden, voor zover ik ze kan beoordelen, want ik heb natuurlijk maar een stukje gezien, onbetamelijk en choquerend. En ongepast, totaal”, zei Koen Geens in een reactie. De feiten dateren al van tweeënhalf jaar geleden, maar Geens denkt dat “het gerecht niet traag gewerkt heeft onder de omstandigheden”.

1 REACTIE

  1. Oef, het gebeurde in Wallonië, waar de overgrote meerderheid van personen in overheidsdienst er geraakten met een kruiwagen van de PS. Zullen we ooit te weten komen hoeveel van die flikken een lidkaart hebben van de partij van de burgemeester van Charleroi ? Enfin, al bij al waren het geen Flaments-boches. Het gebeuren had zich eens in Vlaanderen moeten afspelen ? Het gekrijs in De Morgen, De Standaard, Knack de VRT/VTM en de rest van de gesubsidieerde regimepers zou te horen zijn tot in de hel !