Het was gisteren een bloederige dag. In de Filipijnen werd een aanslag gepleegd op een militair voertuig. Daarbij kwamen meerdere mensen om en raakten verschillenden gewond. Hoogstwaarschijnlijk zat de Abu Sayyaf achter de aanslag, een groep gelinkt aan ISIS. Ook in Syrië werd een aanslag gepleegd. Een oliepijplijn werd opgeblazen waardoor drie stroomcentrales werden afgesneden nabij Damascus. Daarom zaten grote delen van Syrië zonder stroom. De explosie zou iets na middernacht hebben plaatsgevonden. Dat meldt Al Jazeera. 

James Jeffrey, een Amerikaanse diplomaat die in Syrië instaat om de terreurbestrijding te coördineren, beweert dat Amerika de explosie ook onderzoekt. “Het was bijna zeker een aanslag van ISIS,” klinkt het. De terroristen werden in 2018 verdreven uit het gebied, maar er zijn nog steeds terroristen actief in de Badiawoestijn in het oosten van Dmeir. “Er is een opflakkering van ISIS-gerelateerde activiteiten in Syrië, vooral in de Badiawoestijn,” zegt Jeffrey.

ISIS opnieuw in opmars in Syrië?

De elektriciteit kon snel weer hersteld worden. Maar de vraag rijst wel of ISIS, ook wel als ISIL or Daesh bekend, opnieuw in opmars is. Het is namelijk niet de eerste aanslag op de energie-infrastructuur van de overheid. Vorige december werden gelijkaardige aanslagen uitgevoerd. Toen werden waarschijnlijk drones ingezet om de aanslagen uit te voeren. Daarbij werden gas- en olie-installaties en zelfs een olieraffinaderij geviseerd. In januari werden meerdere oliepijplijnen geviseerd, net als nu. Dus is ISIS opnieuw in opmars, of zijn dit de laatste stuiptrekkingen van een stervende organisatie?

De vrede kan hopelijk toch binnenkort terugkeren naar Syrië. De overheid, oppositie en volksdelegaties komen samen voor gesprekken over een mogelijke nieuwe grondwet. Amerika, Iran, Rusland en Turkije, landen die actief zijn in Syrië, zullen waarschijnlijk ook aanwezig zijn tijdens een conventie over Syrië in Geneve. De wapenstilstand is breekbaar, maar er is toch hoop op vrede met deze gesprekken.