“De aangekondigde controles en strenge straffen voor wie terugkeert uit een rode zone blijken een loos dreigement”, aldus Het Nieuwsblad. Uit cijfers blijkt namelijk dat de opvolging ernstig mank loopt. Meer dan de helft van ­alle reizigers die terug­keren van vakantie in een rode zone, laat zich niet testen op corona. Nochtans had Karine Moykens, voorzitster van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, zich sterk gemaakt om hier haar contactonderzoekers voor te zullen inschakelen.

Meer nog: ­reizigers zouden zelfs een forse boete tot 4.000 ­euro riskeren. Maar dat blijkt nu allemaal een maat voor niets. Nog geen enkele reiziger heeft zo’n boete gekregen. “We willen eerst vol inzetten op ­sensibiliseren”, klinkt het nu. Eerder nog had Moykens aangekondigd dat “reizigers uit rode zones die zich niet binnen de 48 uur laten testen voortaan gecontacteerd zouden worden door contactonderzoekers”.

Maar Moykens lijkt die belofte niet te kunnen waarmaken. Tot op heden is geen enkele reiziger uit een rode zone opgebeld door het Vlaamse contactonderzoek. En boetes zijn al evenmin uitgedeeld. De aangekondigde controles voor wie uit een rode zone terugkeert van vakantie, vinden dus nog steeds niet plaats. De “strenge straffen” die minister De Backer en Karine Moykens aankondigden, blijken dan ook een loos dreigement.

“Problemen met databank”, zegt Agentschap Zorg en Gezondheid

Slechts één op twee van van alle reizigers die terugkeren uit een rode zonen zou zich laat testen. En dat is wellicht nog een forse overschatting, omdat het er nog ­minder die zich effectief voor een test aanmelden. Wie dat formulier “vergeet” in te vullen glipt dus door de mazen van het net.

Uit cijfers blijkt dat dus duizenden toeristen die terugkeren uit rode zones niet eens de moeite nemen het formulier in te vullen. Wie dat wel doet, krijgt automatisch een code toegestuurd om zich aan te bieden voor een gratis test. Wie dit niet doet zou volgens plan moeten in een databank terechtkomen en een telefoontje ontvangen van een contactonderzoeker. En daar wringt het schoentje. 

Over de redenen waarom het fout loopt lopen de verhalen uit elkaar. Volgens Ria Vandenreyt, woordvoerster van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid “moeten er nog enkele aanpassingen worden doorgevoerd aan de databank vooraleer dat kan”.

“Geen problemen met databank”, aldus Kabinet De Backer

Het kabinet van minister Philippe De Backer (Open VLD), de verantwoordelijke voor de databank, spreekt dat formeel tegen: “Volgens onze info zijn er geen problemen met die databank. Alle gegevens worden rechtstreeks ingeladen bij de contactcenters. Wij hebben geen idee waarom die reizigers dan niet gebeld worden.”

Waar Moykens en minister De Backer vorige week nog forse taal spraken en het hadden over “Boetes die kunnen oplopen tot 4.000 euroen zelfs waarschuwden voor de mogelijkheid van een celstraf van een half jaar”, moeten ze allebei gas terug­nemen.

En dan begint het pingpongspel. “De eigenlijke verantwoordelijkheid voor sancties ligt bij het Agentschap Zorg en Gezondheid”, klinkt het bij het kabinet van Minister De Backer. en bij het Agentschap zorg en gezondheid  zegt men dan weer dat “boetes voorlopig niet aan de orde zijn”. Men wil er inzetten op sensibilisering, zodat mensen meewerken aan het contactonderzoek, en zich laten testen wanneer ze dat moeten.