Woensdag vatten minstens zeven schepen vuur in de Iraanse haven van Bushehr. Het is de laatste in een reeks mysterieuze branden en explosies die het land treffen.

De Iraanse staatsmedia berichtten woensdag over de brand in een scheepswerf in Bushehr, aan de Perzische Golf. Minstens zeven schepen geraakten daarbij beschadigd. Er zouden geen gewonden gevallen zijn. Over de precieze oorzaak van het incident is niets geweten, maar het is alvast de laatste in reeks mysterieuze branden en explosies in Iran.

(Lees verder onder de tweet.)

Reeks mysterieuze branden en explosies

Sinds eind juni vonden verschillende incidenten plaats in het land, veelal rond gevoelige plaatsen zoals militaire, nucleaire en industriële faciliteiten. Zo brak op 2 juli een brand uit in de ondergrondse nucleaire faciliteit van Natanz, dat centraal staat in het nucleaire verrijkingsprogramma van Iran.

De gevoelige aard van de locaties en de veelheid aan incidenten doen vermoeden dat het om sabotage gaat. Volgens het Westen en Israël proberen de Perzen aan een kernwapen te geraken. De Iraanse regering heeft dat steeds ontkend. Volgens hen dient hun nucleaire programma louter vreedzame doeleinden.