14 ton amfetamine, geproduceerd door de Islamitische Staat in Syrië, is in beslag genomen door de politie. De politie ontdekte drie vrachtcontainers vol in de haven van Salerno. “Dit is de grootste hoeveelheid amfetamine die ooit in beslag genomen is, waar dan ook ter wereld,” klinkt het bij de politie van Naples. Italië heeft dus een bijzonder wereldrecord verbroken.  

De 14 ton, goed voor 84 miljoen tabletten, zat verstopt tussen meerdere machines. De IS-jihadisten staan erom bekend Captagon of ‘jihaddrugs’ te gebruiken. Volgens Franse onderzoekers werd Captagon gebruikt door de terroristen die verantwoordelijk waren voor de aanslag in Parijs en op de Bataclan in 2015.

Geen drugs zonder toestemming van de maffia

Volgens Naples financiert de Islamitische Staat hun terreuractiviteiten door drugs te verkopen. De IS heeft daardoor nauwe connecties met enkele Italiaanse maffiafamilies. Franco Roberti is de nationale openbare aanklager gespecialiseerd in het vervolgen van leden van de maffia. “Zulke hoeveelheid drugs krijg je hier niet binnen zonder medewerking van de maffiafamilies,” vertelt hij aan de Saoedische krant Arab News. “Het is onmogelijk illegale activiteiten hier uit te voeren zonder hun toestemming. De haven van Salerno kan een centrum geworden zijn om Captagon Europa binnen te smokkelen. Dat baart me zorgen.”