De Waalse regering voert opnieuw wapens uit naar Saoedi-Arabië, nadat die export begin maart geschorst werd door de Raad van State. Dat melden een aantal NGO’s en wordt gebracht door Het Laatse Nieuws

Begin maart schorste de Raad van State de Waalse wapenexportvergunningen naar Saoedi-Arabië. Concreet ging het om 27 vergunningen die de Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS) had uitgereikt. Drie NGO’s – Ligue des Droits Humains, CNAPD en Forum voor Vredesactie – hadden eerder een kort geding aangespannen tegen de Belgische Staat. Concreet vroegen de NGO’s om gedurende zes maanden een exportverbod naar Saoedi-Arabië op te leggen.

(Lees verder onder de tweet.)

Wallonië exporteert opnieuw wapens via Canada

De NGO’s melden nu dat Wallonië via een omweg opnieuw wapens exporteert naar Saoedi-Arabië. Uit cijfers van de Canadese douane blijkt dat in mei voor ruim 137 miljoen euro aan onderdelen van gepantserde voertuigen werd uitgevoerd naar Canada. Daar werden die Belgische geschutskoepels vervolgens in elkaar gezet en geëxporteerd naar het Saoedische Koninkrijk. Di Rupo zou daarvoor opnieuw zes vergunningen hebben verleend. 

“Het verbaast ons dat de Waalse regering opnieuw wapens uitvoert naar een land dat zich op grootschalige wijze schuldig maakt aan schendingen van het internationaal recht. Zeker omdat deze exportvergunningen er komen amper een maand nadat de Raad van State alle vergunningen naar Saudi-Arabië geschorst had. Het is des te onrustwekkender dat Waals minister-president Di Rupo deze vergunningen heeft verleend in alle geheimhouding”, zeggen de drie NGO’s, aangevuld door Amnesty International, in een persbericht. Deze week werd door hen opnieuw een spoedprocedure opgestart bij de Raad van State.