De Amerikaanse regering lijkt bereid om grof geschut in te zetten in het geschil met China. Zo wordt overwogen om alle leden van de Chinese Communistische Partij en hun families de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen. Ruim 90 miljoen Chinezen zijn lid van de Partij.

Binnen de Amerikaanse regering wordt overwogen om visa te weigeren aan de tientallen Chinezen die lid zijn van de Chinese Communistische Partij. Het reisverbod zou niet alleen de grote partijbonzen treffen, maar ook de gewone Chinees met een lidkaart – en dat zijn er heel wat. 

Reisverbod voor leden Communistische Partij 

Woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Hua Chunying noemde de Amerikaanse plannen “zielig”. Indien het plan wordt uitgevoerd zou China vrijwel zeker vergeldingsmaatregelen treffen tegen Amerikanen die naar het land reizen. 

Voorlopig gaat het slechts om een ontwerpbesluit dat in regeringskringen circuleert. Zo zou de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) het plan zelf nog niet onder ogen hebben gekregen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (Rep.) bevestigt noch ontkent de plannen. “We werken eraan, onder leiding van de president, over hoe we kunnen nadenken over het terugduwen tegen de Chinese Communistische Partij”, aldus Pompeo. Kayleigh McEnany, woordvoerster van het Witte Huis, zegt dat “elke optie op de tafel ligt”.

Stilaan Amerikaanse consensus over China

Trump en zijn concurrent Joe Biden (Dem.) zijn het over weinig dingen eens, maar er lijkt nu wel een consensus te zijn over een strenge houding tegenover communistisch China. De relaties tussen de twee landen bevinden zich op een historisch dieptepunt als gevolg van de coronacrisis en de situatie in Hongkong en de Zuid-Chinese Zee.