Zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk beschuldigen Rusland ervan een ruimtewapen gelanceerd te hebben. Rusland zou vorige week een van zijn satellieten hebben getest. Dat projectiel had de karakteristieken van een wapen. Het zou gaan om een anti-satellietwapen. Dat schrijft De Standaard.

Volgens het Britse ministerie van Defensie kan “de test het vredevolle gebruik van de ruimte in gevaar brengen”. Het Amerikaanse US Space Command houdt het ruimteverkeer in de gaten. Zij stellen over “bewijs te beschikken dat Rusland een niet-destructieve test uitvoerde met een ruimte-anti-satelliet wapen”.

De persberichten verschenen donderdag na een telefoongesprek dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin. Het Witte Huis bevestigde dat ze onder meer spraken over wapenbeheersing. Het is niet bekend of de satelliet test ook ter sprake kwam.

Eerste keer dat VK Rusland beschuldigt

Volgens de BBC zei het Russische ministerie van Defensie dat het ging om nieuwe technologie die getest werd om controles te doen aan Russisch ruimtemateriaal. De Verenigde Staten hadden eerder reeds hun bezorgdheid geuit over de nieuwe Russische satelliet activiteiten. Voor het eerst uit ook het Verenigd Koninkrijk beschuldigingen aan het Russische adres met betrekking tot testlanceringen in de ruimte.

Die uitspraken kwamen er enkele dagen nadat een Brits onderzoek tot de conclusie was gekomen dat de Britse regering de bedreigingen die uitgaan van Rusland zeer ernstig zou onderschat hebben. Rusland had daarop nog gereageerd door het ‘Ruslandfobie’ te noemen.

VS: “Zelfde satellietsysteem als bij test in 2018”

Rusland, het VK, de VS en China zijn, samen met meer dan 100 andere landen, gebonden aan een ruimteverdrag dat bepaalt dat de ruimte door iedereen moet kunnen worden verkend en uitsluitend voor vreedzame doeleinden. Het verdrag voegt eraan toe dat wapens niet in een baan of in de ruimte mogen worden geplaatst.

Volgens de VS is het Russische satellietsysteem dat men lanceert hetzelfde was als dat bij een test in 2018. Toen beschuldigden de VS Rusland van  operaties te dicht bij een Amerikaanse satelliet.

Generaal Raymond voegde toe: “Dit is een verder bewijs van de voortdurende inspanningen van Rusland om ruimte gebaseerde systemen te ontwikkelen en te testen en het stemt overeen met de gekende militaire doctrine van het Kremlin om wapens te gebruiken die Amerikaanse en geallieerde ruimtevaartuigen in gevaar brengen.”