De VRT zet opnieuw een aflevering van ‘FC De Kampioenen’ op de ‘zwarte’ lijst van afleveringen die in het huidig maatschappelijk klimaat niet meer aanvaardbaar zijn. Dat meldt Het Nieuwsblad. De krant merkt op dat  “Kampioen zijn vandaag niet altijd even plezant meer is”. Nadat eerder reeds een aflevering werd geschrapt ‘wegens racisme’ net zoals een aflevering met Guy Van Sande, verschijnt nu ook voorgoed de aflevering waarin Markske zich schminkt als zwarte koning niet meer op het scherm.

Dit maal gaat het om een aflevering, genaamd ‘Nennieuwenoed’, die maandag zou worden uitgezonden. Daarin gaan Xavier (wijlen Johny Voners) en Fernand (Jaak Van Assche) samen Driekoningen zingen en schminkt het personage Markske, vertolkt door Herman Verbruggen zich zwart. Acteur Herman Verbruggen (57) vertelt aan Het Nieuwsblad dat de acteurs afgesproken hebben zelf geen commentaar geven. Toch laat hij in zijn kaarten kijken wanneer hij besluit: “Ik kan alleen maar zeggen dat veel zwarte mensen me geregeld complimenteren met FC De Kampioenen.”

Bij VRT screent een ‘speciale commissie’ elke aflevering

Maar voor wie zoekt zijn er altijd gevoelige thema’s die de toets van de politieke correctheid niet zullen kunnen doorstaan. En het blijft altijd wikken en wegen. Zo staat volgende week ook een aflevering op de agenda, met als titel ‘Xaviera Waterslaeghers’. Fernand probeert in die aflevering de Kampioenen wijs te maken dat Xavier homo is. Daarop besluit Xavier Fernand zelf een poets te bakken en het spel mee te spelen. Hij trekt een hip jasje aan en een strakke broek. De aflevering werd ooit uitgeroepen tot één van de beste uit de reeks en levert bijwijlen echt hilarische taferelen op.

De vraag is welke vormen van humor doorstaan de tand des tijds. Want vanzelfsprekend gaat humor vaak uit van een aantal stereotypes. Net hetzelfde gebeurt in de aflevering ten aanzien van LGBTQ-gemeenschap. VRT-woordvoerder Hans Van Goethem verklaart: “Wat vijftien tot twintig jaar geleden nog werd aanvaard, kan vandaag niet altijd meer door de beugel. Daarom worden afleveringen van oudere reeksen steevast gescreend en soms niet meer uitgezonden.”

En wat met Xavier als ‘zwarte piet’?

In een reactie aan Het Nieuwsblad betreurt Yves Aerts, coördinator van çavaria, de overkoepelende Vlaamse en Brusselse holebi- en transgendervereniging dat de aflevering toch wordt uitgezonden: “Humor wordt niet altijd mooi oud“, zo stelt hij, “als de scenaristen of acteurs van FC De Kampioenen zelf naar die afleveringen kijken, denk ik dat ze wel beseffen dat één en ander scheef zit.”

De kans bestaat dat het niet blijft bij enkele afleveringen en dat er nog meer zullen sneuvelen, naarmate de VRT ‘speciale commissie’ vordert met haar werk. Maar oordeelt u in tussen gerust zelf. Wij gingen eens kijken in enkele oude afleveringen van De Kampioenen en ontdekten nog enkele andere potentiële stenen des aanstoots. Zo ziet u hieronder een screenshot uit de aflevering ‘Sinterklaas Kapoentje’. Hier laat Xavier zich door Carmen schminken als zwarte piet. Benieuwd of en hoe de VRT deze aflevering zal beoordelen. 

Xavier wordt geschminkt als Zwarte Piet in "Sinterklaas Kapoentje"
Foto: YouTube/VRT