De VRT heeft beslist om een oude aflevering van FC De Kampioenen te schrappen omdat daarin “ongepaste” racistische grappen te zien zouden zijn. Dat meldt VRT NWS nadat daarover vragen waren gekomen.

Volgende week zou de aflevering ‘Kamer te huur’ normaal worden uitgezonden, maar makers van de tv-gids merkten op dat de aflevering werd overgeslagen. De VRT geeft nu toe dat de aflevering in kwestie inderdaad in alle stilte geschrapt is. 

Het gaat om de aflevering ‘Kamer te huur’, waarin Pascale een kamer verhuurt aan een man uit Kameroen. Gedurende de aflevering worden verschillende moppen gemaakt over de Kameroense man, waarbij vooroordelen of eigenschappen over Afrikanen worden uitvergroot, een bekende vorm van humor bij FC De Kampioenen. 

Maar die moppen zouden volgens critici ‘racistisch’ zijn, en de VRT gaat nu dus in op de vraag om de aflevering te schrappen. “Die wordt niet meer uitgezonden en ook niet meer online gezet op VRT NU”, reageert VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. “Ze past niet meer bij de tijdsgeest van vandaag. De grappen zijn ongepast.”  

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageerde via sociale media al op het nieuws. “Als we nu eens gewoon de VRT schrappen?”, aldus Van Grieken.