Voorkwam de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) een militaire confrontatie tussen Griekenland en Turkije? Dat is althans wat er volgens de Duitse krant Bild gebeurde.

Dinsdagavond liep de spanning opnieuw hoog op in de Egeïsche Zee. Het was de zoveelste in een reeks confrontaties tussen Turkije en Griekenland, in een geschil over de grenzen van hun territoriale wateren. De feiten vonden plaats voor de kust van Kastellorizo, een Grieks eilandje dat nog geen twee kilometer voor de zuidkust van Turkije ligt.

(Lees verder onder de tweet.)

Grieks leger stond paraat

De bal ging aan het rollen toen Turkije aankondigde dat het een onderzoeksschip stuurde naar Kastellorizo, om olie- en gasbronnen in kaart te brengen. Vervolgens trokken 18 Turkse oorlogsschepen naar het eiland. Griekenland zou gereageerd hebben door eveneens oorlogsbodems naar Kastellorizo te sturen. Het Griekse militair personeel werd teruggeroepen uit vakantie en de gevechtsvliegtuigen stonden paraat, aldus Bild.

Volgens de Duitse krant zou bondskanselier Angela Merkel (CDU) op dat moment hebben ingegrepen. Merkel belde in de nacht van dinsdag op woensdag naar Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (ND). Na afloop van de telefoongesprekken zou de Turkse vloot rechtsomkeert hebben gemaakt.

Woordvoerster Merkel: “Gepraat over boringen in Middellandse Zee”

Volgens woordvoerster Ulrike Demer bespraken Erdogan en Merkel “verschillende kwesties ]…], met name de situatie in Libië en de Egeïsche Zee en het oostelijke deel van de Middellandse Zee”.

“Ik kan bevestigen dat de kwestie het oostelijke Middellandse Zeegebied was. Ons standpunt over het principe van de boringen, over de kwestie van de zeegrenzen en de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee, is bekend”, aldus de woordvoerster. “Er is ook een besluit over de sancties van de EU.”