Vandaag vond het eerste vrijdaggebed plaats in de Hagia Sophia, sinds de Turkse autoriteiten besloten om de voormalige kathedraal opnieuw om te vormen tot moskee. In ons land wordt er met onbegrip op de beslissing gereageerd.

De laatantieke orthodoxe kathedraal werd na de inname van Constantinopel – het huidige Istanboel – door de Ottomanen al eens omgevormd tot een moskee, waarna het in 1935 onder Mustafa Kemal Atatürk werd veranderd in een museum. Onlangs annuleerde een Turks gerechtshof die status. Volgens het hof was een ander gebruik voor het gebouw dan dat van een islamitisch gebedshuis “wettelijk onmogelijk”.

(Lees verder onder de tweet.)

Christelijke symbolen in Hagia Sophia bedekt tijdens gebed

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) kondigde aan dat het gebouw voor 24 juli klaar zou zijn voor het avondgebed. En zo geschiedde: rond het middaguur voegde hij zich bij een duizendtal gelovigen op de UNESCO-werelderfgoedsite. 

Om het gebouw te doen conformeren met de islamitische religieuze voorschriften werden enkele controversiële aanpassingen gedaan. Zo worden christelijke relieken en mozaïeken bedekt met witte gordijnen tijdens het gebed. Het gaat onder meer om enkele negende-eeuwse mozaïeken van de Maagd Maria en Jezus in de apsis.

(Lees verder onder de tweet.)

Vlaamse politici reageren met onbegrip

Ook in ons land wordt er met onbegrip gereageerd. “Uiteindelijk kom je dan in deze fase terecht”, schrijft Hendrik Bogaert (CD&V) op Twitter. “De bijzondere status-quo die het gebouw behield, is hiermee na bijna een eeuw van tafel geveegd, en dat betreur ik. We zien steeds vaker een dominante, ja zelfs agressieve vorm van islam die weinig respect opbrengt voor andere levensovertuigingen of geloofsgemeenschappen. Het feit dat president Erdogan hierin meegaat zegt genoeg over de koers die hij wil varen”, zegt N-VA-Kamerlid Michael Freilich. Hij roept de Belgische regering op om de zaak aan te kaarten bij de Turkse autoriteiten.

2 REACTIES

  1. De Orthodox-Bysantijnse kathedraal van de ‘heilige Wijsheid’ is een 15 eeuwen oud bouwkundig meesterwerk. Nu worden de Christelijke mozaïeken, of wat er nog van overbleef na de eerste en meer grondige vernieling, afgedekt. Voorheen werden de mozaïken tot manshoogte afgeschraapt. Toen ik enkele jaren geleden dit prachtige gebouw uit Constantijns tijd bezocht pochte de gids over de superioriteit van hun religie en de verbondenheid met deze basiliek. Als ik op het einde van de ronleiding opmerkte dat het gebouw er al stond vóór hun profeet, ergens in de Arabische woestijn, geboren werd liep de gids pisnijdig weg.