VN-rapporteur Agnès Callamard wil dat ons land Bilal Al Marchohi, een jihadist die in Irak de doodstraf kreeg, terughaalt naar België. Dat meldt Belga. In België zou de man een eerlijk proces moeten krijgen

Bilal Al Marchohi trok enkele jaren geleden vanuit Verviers naar het front in Syrië, om er te gaan strijden aan de zijde van terreurgroep Islamitische Staat. Eind 2017 kwam zijn droom echter tot een abrupt einde, toen hij werd gevangengenomen door Amerikaanse troepen bij de herovering van Raqqa. 

De Amerikanen leverden Bilal Al Marchohi uit aan Irak, waar de jihadist van Belgische origine berecht moest worden. Hij werd uiteindelijk ter dood veroordeeld in Irak, maar de Verenigde Naties willen nu dat ons land ingrijpt en dat niet zomaar laat gebeuren. 

Terug naar België? 

VN-rapporteur Agnès Callamard roept België op om de naar Syrië vertrokken moslimfundamentalist nu zo snel mogelijk terug te halen naar ons land. In Irak zou hij immers geen eerlijk proces hebben gehad, klinkt het bij de VN. Die kans zou hij in België wel moeten kunnen krijgen, vinden ze. 

“Na een repatriëring zou Al Marchohi in België berecht en beoordeeld kunnen worden in overeenstemming met het internationaal recht”, zo schreef VN-rapporteur Callamard in een brief aan de Belgische overheid. Naar verluidt zou daarop geen antwoord zijn gekomen.