De Vlaamse regering wil Belgen die terugkeren vanuit risicogebieden verplicht testen op het coronavirus. Dat melden minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en HLN. Hoe dat praktisch en juridisch in zijn werk zal gaan, is echter nog allesbehalve duidelijk. 

Reizen wordt stilaan meer en meer toegelaten, ondanks het feit dat er in Europa nog verschillende zogenaamde ‘hotspots’ of broeihaarden van het coronavirus te vinden zijn. Tot op heden werden mensen die naar deze gebieden trokken niet getest bij hun terugkomst en/of ook niet in quarantaine geplaatst, maar dat wil de Vlaamse regering nu veranderen.

Verplicht? 

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) maakte bekend dat men in de toekomst alle Belgen die terugkomen van dergelijke risicogebieden verplicht een test wil laten ondergaan. Mensen die positief testen, zullen dan in quarantaine geplaatst worden. Hiermee wil men de fout die gemaakt werd tijdens de krokusvakantie, toen vele Belgen besmet terugkwamen van skivakantie, nu voorkomen. 

Tot op heden werd echter altijd beweerd dat dergelijke verplichtingen niet kunnen worden opgelegd, wat is daar nu aan veranderd dan? In de praktijk weinig lijfk het, want Beke geeft zelf ook toe dat men vooral op “burgerzin” rekent bij de zogenaamde verplichte coronatests. “Ga zelf naar een arts, het is voor uw eigen gezondheid”, aldus Beke bij VTM Nieuws.

Of er echt verplichte coronatests komen en of dat juridisch en praktisch haalbaar is, is dus nog maar de vraag.