De ministers van de Vlaamse Regering hadden zich hun laatste ministerraad gisteren wellicht anders voorgesteld. VRT-journalist Pieter-Jan De Smedt maakte, live tijdens het Journaal, melding van twee “vluchtende” Vlaamse ministers. Zowel Bart Somers (Open VLD) en Hilde Crevits (CD&V) werden betrapt door een cameraploeg, die hen langs een venster naar buiten zag klauteren. Ook een groepsfoto geplaatst door N-VA minister Mathias Diependael zorgde voor commotie op social media. Van ‘social distancing’ leek geen sprake en ook hier kregen de ministers vlijmscherpe kritiek, onder meer van Joël De Ceulaer. Hij vond dat ze een voorbeeldfunctie hebben, maar dat niet toonden.

Het had wat weg van een stukje theater, maar toen vrijdagavond journalist van Terzake Pieter-Jan De Smedt met een uitgestreken gezicht de vlucht van de Vlaamse ministers Somers en Crevits beschreef, fronsten veel Vlamingen wellicht de wenkbrauwen.

De vlucht door het venster

Bart Somers, anders zeker niet vies van een persmoment, verklaarde zijn gedrag nadien eerder ongelukkig, omdat hij dringend op vakantie moest. In alle eerlijkheid, Bart Somers had tenminste wel kort gereageerd voor de VTM-camera’s. Volgens Hilde Crevits moest er niets kwaads gezocht worden achter “de vlucht door het venster”. Ze wilden niet door het beeld lopen terwijl Jan Jambon geïnterviewd werd. Kortom, behoorlijk bevreemdende toestand die een beeld leek te schetsen van een Vlaamse regering die “wegliep” van lastige vragen. Wie wel de camera’s trotseerde, maar zich dat achteraf mogelijks beklaagde, was Vlaams minister Wouter Beke (CD&V). Ook hij bleef bijzonder karig met commentaar wanneer door journalisten gepolst werd naar de reden waarom contact-tracing zo moeilijk loopt.

Jambon geïrriteerd

Zelfs minister-president Jan Jambon, de enige die na de hele dag vergaderen de pers kort te woord had willen staan, werd er wat kregelig van en maakte zich snel uit de voeten, weg van de camera’s toen het onderwerp “contact-tracing” ter sprake kwam. 

(Lees verder onder de Tweet)

https://twitter.com/heritavl/status/1279360210025558016

Kritiek wegens gebrek aan ‘social distancing’

Tot overmaat van ramp was er op dezelfde dag waarop minister-president Jambon had opgeroepen om vervroegd een nieuwe Nationale Veiligheidsraad samen te roepen, ‘s ochtends een groepsfoto geplaatst door minister Mathias Diependaele. Daarop valt te zien hoe hij zijn collega’s “een inspirerend boek over ons Vlaams onroerende erfgoed en een lidmaatschap van open monumenten” cadeau doet en hen “een goede start voor een erfgoede staycation” toewenst. De hele Vlaamse Regering poseert lachend voor de foto en houdt trots het boek in de hand. Op zich een mooi initiatief, maar wat men daarbij uit het oog verloor was dat de ministers allemaal opmerkelijk dicht naast elkaar zaten. Niemand droeg een mondmasksers  en social distancing bleek ver te zoeken.

(Lees verder onder deze Tweet)

Dat was ook een heleboel Twitteraars, waaronder ook De Morgen journalist Joël De Ceulaer, niet ontgaan en die foto werd dan ook gretig door De Ceulaer aangegrepen om de Vlaamse Regering hierop aan te spreken: “Vlaamse regering geeft goede voorbeeld. Not. Hopeloos”