(BELGA) Vlaanderen moedigt hogescholen en universiteiten aan te investeren in energiebesparende maatregelen. Zo investeerde de regering in  isolatie van gebouwen, het plaatsen van hoogrendementsglas en hoogrendementsketels… Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) en zijn collega Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) investeren een budget van 6,5 miljoen euro. Daarmee zullen 53 projecten in diverse hogescholen en universiteiten kunnen plaatsvinden.

De infrastructuur van de Vlaamse hogescholen en universiteiten is aan verbetering toe. Er kan vaak bespaard worden op CO2-uitstoot en op de energiekosten. De Vlaamse regering wil dat scholen hun gebouwen beter gaan isoleren, door onder meer hoogrendementsglas te plaatsen. Ook moedigt de regering aan om over te schakelen naar milieuvriendelijke en efficiëntere verwarmingsbronnen, zoals zonneboilers of hoogrendementsketels.

Vlaamse regering betaalt 50% van het project

Om de scholen te motiveren deze problemen aan te pakken, stelt de regering een budget van 6,5 miljoen euro ter beschikking en subsidieert ze 50% van de totale projectkosten. Volgens Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir is dat “goed voor het milieu en goed voor de portemonnee van de hogescholen en universiteiten.” Aangezien schoolgebouwen een belangrijk deel vormen van de CO-2 uitstoot, ziet de Vlaamse Regering hier een opportuniteit: “Als we onze klimaatdoelstellingen willen halen, zal het noodzakelijk zijn om ook schoolgebouwen beter te isoleren en duurzamer te verwarmen.”

9 instellingen, 53 projecten

Het budget voor de projecten gaat naar over diverse universiteiten en hogescholen. De grootste universiteiten rijven het grootste deel van de budgetten binnen. Zo ontvangen KU Leuven, UGent, de VUB, de UAntwerpen elk ca. 1 miljoen euro. De rest van het beschikbare budget gaat naar Erasmushogeschool Brussel (625.100 euro), Hogeschool PXL (510.500 euro), UCLeuven (407.473 euro) en UCLimburg (123.412 euro).