De politie van de zone Stavelot-Malmedy bracht woensdag een bezoek aan een scoutskamp in Basse-Bodeux. Dat is een deelgemeente van Trois-Ponts. De Scouts die er tijdens hun kamp de gewoonte op nahouden om een Vlaamse Leeuwenvlag aan de vlaggenmast te hangen kregen de instructie deze onmiddellijk te verwijderen wegens ‘aanstootgevend’. Dat meldt onder meer Het Laatste Nieuws. Het is niet bekend op welke juridische basis de politie dit gevraagd heeft.

De tussenkomst van de politie werd bevestigd door burgemeester Francis Bairin (Lijst Ensemble). Dat is een lokale lijst die aanleunt bij de MR. Hij reageert aan de krant La Meuse Verviers: “Men had me op de hoogte gebracht van het feit dat er een Vlaamse Leeuw wapperde in een scoutskamp in Trois-Ponts.”
 
Volgens de burgemeester had hij de politie gevraagd om ook de nationale driekleur uit te hangen: “Ik heb er niets tegen dat ze daar de vlag uithangen van de gemeenschap waar ze toe behoren, maar de driekleur heeft er zijn plaats naast.” De burgemeester zelf ontkent dat hij ter plaatse is geweest.”

Vlaamse Leeuwenvlag weggenomen

“Als de politie de Vlaamse vlag heeft weggenomen, is het omdat ze niet in het bezit waren van een Belgische driekleur”, verduidelijkt de burgemeester, die er nog aan toevoegt dat “dit soort problemen zich nog nooit in zijn gemeente heeft voorgedaan”.

Volgens de krant is het niet de eerste keer dat dergelijk incident zich in de regio voordoet. Eerder deze week was er ook al een tussenkomst van de politie van Malmedy omdat er in het centrum Malmédy, een Vlaamse vlag aan de gevel van een gastenverblijf buiten hing. Ook in het gehucht Xhoffraix (Malmédy) werd gisteren een zwart-gele leeuwenvlag naar beneden gehaald. 
 
Vlaamse politici reageren afkeurend. Op Twitter reageert VB-Kamerlid Dries Van Langenhove afkeurend. Volgens Van Langenhove zijn de Vlamingen “enkel goed om de rekeningen te betalen… hoog tijd dat de Walen hun boontjes zelf gaan doppen”.