In de periode van maart tot en met juni werd slechts 3% van de lopende werkstraffen uitgevoerd. Dit blijkt uit een bevraging bij verschillende justitiehuizen in Vlaanderen door het Vlaams Belang. Volgens de partij is dit zeer verontrustend nieuws en een bijkomende reden om voorzichtiger om te springen met alternatieve straffen. Men vraagt nu aan de Vlaamse en Federale regering om de termijnen te verlengen van werkstraffen die niet konden worden uitgevoerd tijdens de coronacrisis. 

Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) stelde een parlementaire vraag over de uitvoering van de werkstraffen aan Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA). Ze kaartte aan dat er amper werkstraffen werden uitgevoerd en vroeg wat hier de exacte cijfers van waren. “Een exact cijfer kan ik daar niet voor geven”, reageerde Demir hierop. Wanneer er nadien een rondvraag werd gedaan bij verschillende Vlaamse justitiehuizen, bleek dit slechts 3% te zijn. Demir belooft dat de straffen allemaal uitgevoerd zullen worden. De gestraften zijn volgens Demir ook allemaal “via telefoongesprekken of onlinecontacten” opgevolgd.

Het Vlaams Belang is naar eigen zeggen niet overtuigd. Als je de groeiende stapel van de dossiers bekijkt, ruik je tot hier dat men die op de eenvoudigste manier zal ‘verwerken’. In april alleen werden slechts 95 dossiers afgesloten tegenover 480 nieuwe dossiers die binnenkwamen”, reageert Blancquaert. De partij eist dat er een verlenging op de aanvang van de straffen komt. “Automatisch met zes maanden of een jaar”, klinkt het.