Vlaams Belang pleit ervoor om het verkopen van onverdoofd geslacht vlees te verbieden. Onverdoofd slachten is in Vlaanderen dan wel verboden, toch verkopen vele islamitische winkels nog vlees van onverdoofd geslachte dieren door de wet te omzeilen.  

Het onverdoofd slachten van dieren is een traditioneel religieus gebruik dat bijvoorbeeld tijdens het islamitische Offerfeest gebeurt. In Vlaanderen is onverdoofd slachten al een tijdje verboden, maar toch wordt hier nog steeds op vele plaatsen onverdoofd geslacht vlees verkocht. 

Verbod op verkoop?

Volgens Vlaams Belang omzeilen vele islamitische winkels het verbod op onverdoofd slachten door de dieren over de grens met Nederland te gaan slachten, waar het nog wel kan en mag. “Wij slachten nog steeds zonder verdoving”, zo staat bijvoorbeeld te lezen op de website van Karim-supermarkt en slagerij uit Borgerhout.  

Fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens: “Het is al te gek dat we onszelf stoer op de borst zouden kloppen over het verbod op onverdoofde slacht, maar anderzijds de ogen toeknijpen wanneer vlees van elders onverdoofd geslachte dieren massaal online en in winkels wordt aangeboden.”

Daarom pleit Vlaams Belang ervoor om de verkoop op onverdoofd geslacht vlees volledig te verbieden. “Ik zal vandaag nog vragen richten tot de bevoegde ministers Weyts en Hilde Crevits (CD&V) en indien blijkt dat ze niet bereid zouden zijn om een dergelijk verbod in te voeren zal ik zelf een voorstel van decreet ter zake indienen”, aldus nog Janssens.