Bob De Brabandere (Vlaams Belang Brussel) en Dries Van Langenhoven (Fractie Vlaams Belang) ‘herstelden’ donderdagvoormiddag het Congomonument in het Jubelpark in Brussel. Ze voerden deze symbolische actie naar eigen zeggen om antwoord te bieden op de beeldenstorm die sinds enkele weken door het land trekt.

De partij vindt het “bijzonder hypocriet” dat men zich in naam van heel de bevolking zou moeten verontschuldigen voor feiten uit een ver verleden die verricht zijn door anderen. En daarnaast zwijgt over de misdaden die vandaag nog steeds aan de gang zijn.

Het Congomonument in Brussel is niet enkel nu in de huidige heisa sterk omstreden, maar al vele jaren. Het zou gaan om de inscriptie die aan de linkerkant terug te vinden is. Voluit vinden we daar terug: “De Belgische militaire heldenmoed verdelgt den Arabische slavendrijver.” Het is het woord ‘Arabische’ dat de gemoederen beroert in de buurt van het monument. Het monument is niet ver verwijderd van de Grote Moskee van Brussel en was de Arabische bevolking een doorn in het oog. Al in de jaren ’80 werd het woord voor de eerst maal weggebeiteld, maar het dook weer op. In 2015 werd het dan definitief verwijderd.

“Hypocriet”

Dit is enorm hypocriet volgens het Vlaams Belang. De Arabische slavenhandelaars speelden een belangrijke historische rol in de regio van Congo. Ze plaatsten vanochtend dan ook de woorden terug. Met deze symbolische actie willen ze graag de hypocrisie aankaarten die de zogenaamde ‘linkse protestgolven’ meedragen. “Immers, als voor de ene soort misdaden excuses moeten komen, waarom verwijderen we dan de andere?”, aldus Vlaams belang.

Waarom altijd het Westen?

Volgens De Brabandere mag het wel eens stoppen met de verontschuldigingscultus. Europeanen moeten zich volgens hem vandaag te veel verontschuldigen voor zaken waar ze niets mee te maken hebben. Wel vindt hij dat we de wreedheden uit het verleden zeker niet mogen ontkennen. Verder vult hij aan: “En al zeker voor misdaden, zoals slavernij, die tot op de dag van vandaag nog altijd verder blijven gaan in bepaalde contreien.”

Van Langenhove vult aan: “Er vinden schrijnende schendingen van de mensenrechten plaats tot op de dag van vandaag en dat dan vooral vooral in Afrika en de Arabische wereld.” En daar wordt volgens hem vandaag de dag veel te veel over gezwegen. De mensenrechtenschendingen en slavernij komen vandaag de dag niet meer voor in het Westen. Eerder in Noord-Korea, de Arabische wereld en Afrika. Van Langenhove: “Waarom richt men zich niet meer daarop, in plaats van telkenmale het verre verleden van het Westen er bij te sleuren?”