Rachid B, een 43-jarige ex-agent van politiezone Rupel kon aan de slag als cipier in de Antwerpse gevangenis in de Begijnenstraat. Opmerkelijk want Rachid B. liep, aldus Het Laatste Nieuws, in 2005 een zware veroordeling op tot vijf jaar cel. Niet voor de minste feiten. Hij werd schuldig bevonden aan onder meer afpersing, diefstal, drugshandel, schriftvervalsing, schending van het beroepsgeheim en verduistering. Een collega cipier herkende hem als ex-gedetineerde. Uit protest weigerden de cipiers het werk aan te vatten. De gevangenisdirectie stuurde de man in afwachting van een gesprek voorlopig naar huis.

Rachid B. was pas begonnen aan een stageperiode als cipier in de gevangenis van Antwerpen na. Daar herkende een andere cipier hem als ex-gedetineerde die drie jaar in de gevangenis van Mechelen verbleef.

Al gauw was het nieuws bekend bij de andere cipiers wat zorgde voor heel wat onegrip en onvrede bij de cipiers. Die wilden pas opnieuw aan het werk nadat de directie Rachid B. tijdelijk naar huis stuurde. 

Vervroegd vrij wegens goed gedrag

Wegens een zogenaamde “ripdeal” in Brasschaat had de Antwerpse strafrechter de corrupte inspecteur nog een extra jaar celstraf gegeven. Bij die ripdeal had hij samen met een kompaan drugs proberen afhandig te maken van een Nederlander. Rachid B. gedroeg zich voorbeeldig in de gevangenis en kwam na drie van de zes jaar vervroegd vrij.

Een anonieme cipier getuigt in de krant: “Moest ik drie jaar in den bak hebben gezeten, zou de gevangenis de laatste plaats zijn die ik nog eens wil zien. Maar je moet ervan uitgaan dat hij met de volle overtuiging voor deze job gekozen heeft, iedereen verdient een tweede kans”

Blijft de vraag hoe een ex-gedetineerde met een strafblad aan de slag kan en mag gaan als cipier. Zijn toekomstige collega’s stellen zich daar vragen bij: “In onze job moet je collega’s voor de volle 100% kunnen vertrouwen. En het gaat over feiten die zwaarder zijn dan een handtasdiefstal. Er wordt ons opgelegd om nooit contact te hebben met ex-gedetineerden, terwijl er zaterdag plots ene naast ons wandelt. Het buikgevoel zit niet goed.

Eerherstel voor veroordeelde ex-agent

Een antwoord op die vraag komt er van zijn advocaten Walter Damen en Davina Simons. Zij leggen uit dat Rachid B. drie jaar geleden de zogenaamde procedure van herstel in eer en rechten heeft opgestart. Dit is een betalende procedure die de mogelijkheid biedt om veroordelingen op een strafregister na verloop van tijd te wissen: “Onze cliënt heeft alle boetes en kosten betaald zoals ze werden opgelegd in zijn vonnis en zijn straf uitgezeten. Op basis daarvan heeft het hof van beroep hem de gunst van het eerherstel verleend.” 

Volgens de bronnen van de krant bij het Gevangeniswezen was men daar wel degelijk op de hoogte van het verleden van de man. Maar woordvoerster Van De Vijver verwijst naar SELOR. “Of iemand al dan niet aan de voorwaarden voldoet om federaal ambtenaar te kunnen worden, komt SELOR ( het selectiebureau van de overheid, nvdr.) toe”, aldus Van De Vijver nog.

Ondertussen zit Rachid B. thuis wachtend op een gesprek met de gevangenisdirectie. Het personeel hoopt nu op een snelle oplossing en kreeg zondag alvast de kans om hun grieven te bespreken met de directie. “Onze cliënt heeft zijn tweede kans gegrepen en we vragen om dat te respecteren”, besluiten de advocaten Damen en Simons.