De Verenigde Staten hebben drie staatsbeambten van China gesanctioneerd. De drie leden van de Chinese Communistische Partij zouden namelijk naar verluidt de mensenrechten geschonden hebben en etnische minderheden hebben mishandeld in het westen van het land. Daarom mogen ze de VS niet meer binnen.

“De Verenigde Staten zal niet staan toekijken terwijl de Chinese communisten de mensenrechten zo schendt. Verschillende etnische minderheden worden vervolgd, zoals de Oeigoermoslims, Kazachen en andere etnische minderheden in Xinjiang. Daarnaast legt de Chinese overheid hen dwangarbeid op en probeert de overheid geboortes te beperken. Dat is allemaal met als doel hun cultuur en geloof (islam) uit te roeien,” zei Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo

Ook een reeks andere Chinese politici krijgen restricties en andere sancties opgelegd. Ze worden allemaal beschuldigd een rol te spelen in de “onwettige vervolging en opsluiting van moslimminderheden.” De Chinese overheid zou namelijk meer dan 1 miljoen etnische minderheden hebben opgesloten in de voorbije jaren. Ze worden dan in kampen gestoken waar ze gedwongen worden de ideologie van de Communistische Partij te leren. Daarnaast moeten ze afstand nemen van hun geloof en moedertaal. Naar eigen zeggen doet de Chinese overheid dit omdat de Oeigoeren separatistische gedachten hebben, wat een gevaar zou zijn voor de staatsveiligheid.

In het begin ontkende China dat dergelijke kampen in Xinjiang ontstonden. Nu geven de Chinezen toe dat zulke kampen bestaan, maar zelf bestempelen ze het als “opleidingsfaciliteiten gericht op het tegengaan van moslimradicalisme en separatistische gedachten.” In December vorig jaar beweerde de overheid dat alle kampen gesloten zouden zijn. Iedereen zou zogezegd zijn ‘afgestudeerd’, maar dat wordt enorm betwist.