Britse telecombedrijven mogen na 31 december geen nieuwe 5G-apparatuur meer kopen van het Chinese Huawei. Tegen 2027 moet alle apparatuur van het bedrijf uit de Britse 5G-netwerken verwijderd worden. Dat zegt de Britse minister van Digitalisering Oliver Dowden (Con.).

“Dit is geen gemakkelijke beslissing geweest, maar het is de juiste beslissing voor de Britse telecommunicatienetwerken, voor onze nationale veiligheid en onze economie, zowel nu als op de lange termijn”, aldus de Britse minister van Digitalisering Oliver Dowden (Con.). De beslissing zou de uitrol van het Britse 5G-netwerk met een jaar vertragen. Er hangt ook een kostenplaatje van 2,2 miljard euro aan.

Amerikaanse sancties tegen Huawei

Daarmee maakt de Britse regering een ferme bocht. Eerder besloot Downing Street om Huawei alsnog toelating te geven om 35 procent van het Britse 5G-materiaal te voorzien. Britse telecomoperatoren waarschuwden voor problemen met het telefoonnetwerk indien het Chinese bedrijf helemaal verbannen werd.

Volgens de Britse overheid is de beslissing een gevolg van Amerikaanse sancties tegen Huawei. Die sancties moesten ervoor zorgen dat het bedrijf niet meer in staat zou zijn zelf chips te maken. Huawei zou niet meer in staat zijn de veiligheid van zijn producten te garanderen indien het afhankelijk was van chips van externe fabrikanten, zo luidt de redenering van de Britse overheid.

Geopolitieke spanningen

Op de achtergrond spelen er ook andere factoren mee. Zo hoopt het Verenigd Koninkrijk een voordelige handelsovereenkomst met de Verenigde Staten te sluiten. Ondertussen nam de spanning tussen China en het Westen toe, door toedoen van de situatie in Hongkong en de uitbraak van het coronavirus.

Sommige Conservatieve parlementsleden vinden de deadline van 2027 overigens veel te laat. Zij willen een totaalverbod op 5G van Huawei tegen de volgende verkiezingen, in mei 2024.