Vandaag is het 11 juli, de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Het is een dag dat vooral Vlaams-nationalisten en Vlaamsgezinden samenkomen om Vlaanderen te vieren. Vandaag is precies de dag dat in 1302 de Guldensporenslag uitgevochten werd en Vlaanderen voor de eerste keer echt op de kaart gezet werd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Vlaamse partijen N-VA en Vlaams Belang een 11 juli-boodschap de wereld insturen. Jan Jambon (N-VA) riep op om “samen de rug te rechten om uit de coronacrisis te raken.” Vlaams Belang trok echter de stoute schoenen aan en riep Jan Jambon op om onderhandelingen op te starten met Wallonië. Daarnaast startte Vlaams Belang een vlaggenactie en deelden ze kaartspelletjes uit met als tekst “Schud Vlaanderen wakker!”.

Speech Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

Vlaams Belang roept op om de Vlaamse toekomst in eigen handen te nemen. Tijdens die boodschap werd vooral minister-president Jan Jambon (N-VA) geviseerd. “Vlaanderen moet eindelijk beslissende stappen nemen naar onze eigen toekomst. Onderga niet langer lijdzaam en passief de Belgische onderhandelingen, maar start zelf actief de onderhandelingen met Wallonië,” zegt Tom Van Grieken in de video.

“Dit land werkt niet. België blokkeert en iedereen ziet het, maar niemand wil het toegeven. Daarom moet Vlaanderen, zeker op 11 juli, de toekomst in eigen handen nemen. We moeten gaan voor een solidair Vlaanderen, met hogere pensioenen en een betaalbare zorg. Een welvarend en ondernemend Vlaanderen, met minder regeltjes en meer vrijheid. Een veilig Vlaanderen en bovenal een Vlaams Vlaanderen, waar we ons thuis voelen en waar we baas zijn in eigen land.”

Tom Van Grieken verwijt Jambon dat de N-VA “te slaafs de Belgische situatie ondergaat.” “Ik roep daarom Jambon op om […] actief de onderhandelingen op te starten met Wallonië. 26 jaar geleden zei u het heel klaar en helder: ‘Toon voor één keer ambitie. Wanneer de Vlamingen zich één keer groot tonen […], dan kunnen we eindelijk werk maken van onze eigen Vlaamse toekomst […] Maar nog steeds lijken veel Vlamingen te lijden aan fatale pleinvrees’.” De partij wil dus dat Jambon bilateraal stappen neemt en eigen afspraken maakt met Wallonië om de huidige regeringscrisis op te lossen.