Viroloog Steven Van Gucht is, samen met Marc Van Ranst, al sinds het begin van de crisis één van de grote gezichten in de media. Bijna drie maanden al vertelt hij het land bijna dagelijks wat de stand van zaken is met betrekking tot het coronavirus. In een interview met de Humo maakte hij echter wel een paar zeer opmerkelijke uitspraken, waaronder “als de crisis Trump ten val brengt, zal ik trots zijn op het virus.” Het is niet de eerste keer dat zulke uitspraken worden gemaakt, alsof het virus een soort zegen is. Psychiater en filosoof Damiaan Denys vertelde zo ook in de Humo dat je “het coronavirus geniaal zou kunnen noemen, in West-Europa treft het namelijk vooral de oudere witte man.”

Bewondering voor het virus

In het interview vertelt Steven Van Gucht vooral over zijn ervaringen met het virus. Zo begint hij bijvoorbeeld te vertellen hoe hij dacht zelf het virus gehad te hebben. Om het virus te testen, moest hij een staafje zeer diep in zijn neus steken, wat hij als “vervelend” omschrijft. Op het eerste zicht dus een zeer gewoon interview. Toch maakt hij enkele zeer opmerkelijke uitspraken.

Viroloog-collega Marc Van Ranst liet zich in het verleden al vaker in met politiek en botst daarbij vooral op Twiter vrijwel dagelijks met N-VA en Vlaams Belang. Nu lijkt het erop dat Steven Van Gucht hetzelfde doet. “Ik wil zo’n virus uitroeien, maar ik heb er tegelijkertijd een enorme bewondering voor. Wat mij in het bijzonder genoegen schenkt, is dat dit coronavirus de ondergang zal betekenen voor Donald Trump. Hij houdt al jaren stand door mensen af te dreigen en het luidst te roepen. De waarheid of goede argumenten doen er niet toe. Maar een virus kun je niet afdreigen. De mensen zien nu dat de realiteit zijn dwaasheid inhaalt. Ik denk niet dat hij de presidentsverkiezingen in november zal winnen. Dan zal ik toch trots zijn op dat virus.” Het lijkt er dus op dat hij het virus als iets opportuun ziet en als het leiders ten val brengt waar hij tegen is, voelt hij zich zelf trots op een virus dat al duizenden mensen het leven gekost heeft.

Steven Van Gucht: “Virus als vonk voor revolutie”

Het virus is voor velen ook mentaal zwaar geweest. Het aantal jongeren die kampt met negatieve gevoelens of een depressieve stoornissen is ferm gestegen. Drie op de vijf stelt daarbij de begeleiding uit. Het gaat om jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Bij vrouwen is het aantal verdrievoudigd, bij mannen zelfs verviervoudigd. 3 op de 10 jongeren zou zelfs een depressieve stoornis hebben. Dat blijkt uit cijfers van het wetenschappelijk instituut Sciensano. Het is daarom te verwachten dat Humo de vraag stelt of Van Gucht sociale onrust verwacht. Zelf spreekt hij van een revolutie. “De onrust in de VS is niet toevallig nu ontstaan: de coronacrisis was de vonk die het onderhuidse ongenoegen heeft doen ontploffen. Dat zie je keer op keer bij revoluties: er zijn structurele problemen, maar één gebeurtenis doet de vlam in de pan slaan.”

Hij werd ook gevraagd of hij begrip heeft voor de protesten en rellen. Daarop reageerde hij dat hij het afraadt, maar hij wel de indruk had dat de meeste ‘demonstraten’ afstand hielden en maskers droegen. Hij heeft sympathie voor de beweging. “Ik begrijp dat er zoiets bestaat als structureel racisme. Ik weet niet of ‘racisme’ het juiste woord is, maar sommige groepen in onze samenleving hebben het wel moeilijker. Dus ik heb wel een zekere sympathie voor die beweging.” Hij benadrukt wel dat plunderingen onacceptabel zijn, “mensen die naar buiten lopen met een wasmachine hebben geen nobele motivatie.”

U kunt het volledige interview hier leren.