Transporteffect, een online advies- en nieuwsdienst voor chauffeurs, klaagt over de vele valse rijbewijzen die online verkocht worden. Al drie jaar zijn ze bezig met deze problematiek aan te klagen, maar nog steeds is het mogelijk. “Ongeloof blijft bij Transporteffect/Chauffeursnieuws bestaan. Al drie jaar geven we aan dat valse rijbewijzen en andere documenten in omloop zijn, en te koop zijn op het internet. Op 17 april 2018 is Transporteffect als eerste naar buiten gekomen met het feit dat valse rijbewijzen te koop waren op internet,” klinkt het.

Vragen gesteld in de Tweede Kamer over valse rijbewijzen

Een beetje later, op 25 juni 2018, kwam dit onderwerp toen echt eens in de media. Op de Nederlandse nieuwssite Eén Vandaag verscheen toen het artikel “Nederlands rijbewijs online te koop via Poolse website”. Poolse chauffeurs konden dus illegaal een vals Nederlands rijbewijs aankopen en gebruiken. “Een slechte zaak, die website moet uit de lucht gehaald worden,” reageerde premier Mark Rutte toen. Op 28 juni 2018 werden daardoor vragen gesteld in de Tweede Kamer.

(Lees verder onder de Tweet)

Brieven gestuurd naar de EU

Op 23 september 2019 kwam Transporteffect opnieuw in actie. Ze stuurden massaal brieven over dit onderwerp naar de Europese Unie. “We vinden dit een Europese zaak en wilden dit thema niet laten doodbloeden,” klinkt het. “Die brieven zijn breed gelezen, wat goed is. Maar het is ongelofelijk dat in 2020 het nog steeds mogelijk is. Chauffeurs zonder opleiding kopen een vervalst rijbewijs en gaan de weg op. Dat creëert uitermate gevaarlijke situaties en brengt mensenlevens in gevaar.” Er bestaan verschillende sites om dit te kopen. Transporteffect geeft zelfs 3 voorbeelden: Dokumencik, Buyrealfakepassport en Buydriverlicenseonline. De namen van de websites zijn nu niet echt subtiel, en via Google is het ontzettend gemakkelijk zulke websites te vinden. Ze hebben misschien wel een slechte kwaliteit, maar men kan toch in de maling genomen worden met deze valse kaarten. “Onacceptabel,” vindt Transporteffect.

Het kan nog steeds

Ten slotte geeft Transporteffect een reeks voorbeelden van chauffeurs die met een vals rijbewijs rondrijden. Op 24/07/2020 verscheen in de Nederlandse krant ‘BN De Stem’ een artikel over een 32-jarige Rotterdammer valse papieren bovenhaalde nadat hij een forse overtreding had begaan. Hij had nooit zijn echt rijbewijs gehaald, waardoor hij dus een vervalste heeft gekocht.

Op 11 mei 2020 verscheen een gelijkaardig artikel in de gazet van Antwerpen. Een man reed toen rond in een bestelwagen met een vals rijbewijs. Op 4 maart 2020 schreef men in de HLN over een trucker die rondreed met een vals rijbewijs in Mechelen-Willebroek. Zulke gevallen kunnen zelfs gevonden worden in 2015. Toen verscheen op 23 april een artikel in Omroep Zeeland over een Poolse vrachtwagenchauffeur die betrapt werd met valse papieren. 5 jaar later is het dus nog steeds mogelijk. “De Europese Unie kan dit bestrijden, maar ze doen niets!” klinkt het tens lotte nog.