Het Twitteraccount van de zoon van de Amerikaanse president Donald Trump is verwijderd. Donald Trump Jr mag twaalf uur lang geen tweets meer plaatsen. Daarnaast is ook het Twitteraccount van de president zelf geviseerd. Beide accounts kregen deze sancties omdat ze “misleidende informatie” zouden verspreid hebben. Volgens Twitter klopt de informatie over hydroxychloroquine en mondmaskers op hun accounts niet.

Trump Junior had een video gedeeld van de conservatieve opiniesite Breitbart. De video beweert dat hydroxychloroquine, een antimalariamiddel, een effectieve behandeling zou zijn voor covid-19. Het is niet de eerste keer dat de Trumpfamilie dit idee steunt. Volgens Twitter is er nog geen wetenschappelijke basis om te beweren dat hydroxychloroquine kan helpen tegen covid-19, waardoor ze het als “misleidende informatie” bestempelden. Daarnaast werd in de video een pleidooi tegen mondmaskers gegeven. Twitter had ook al eerder een tweet van president Donald Trump verwijderd voor dezelfde reden.

De video die Trump Junior gedeeld had, was ook zeer populair op Facebook. In minder dan 5 uur werd de video 13 miljoen keer bekeken en werd er meer dan 100.000 keer op gereageerd. Facebook heeft de video ondertussen ook verwijderd. Het is niet de eerste keer dat Twitter de tweets van de president of het Witte Huis censureert. Eerder gaf Twitter aan dat het bedrijf dit deed omdat de tweets “aanzetten tot haat en geweld.” “Big Tech doet alles wat in hun macht ligt om te censureren in de aanloop naar de verkiezingen van 2020. Als dat gebeurt zijn we onze vrijheid kwijt. Ik zal het nooit laten gebeuren! Ze deden hun best in 2016 en verloren. Nu worden ze helemaal gek”, plaatste Trump op 28 mei 2020 als reactie. Hij dreigde er zelfs al mee om bevooroordeelde sociale mediabedrijven “sterk te reguleren” of zelfs “te sluiten”.

Twitter zal ‘schadelijke’ tweets van publieke figuren als Trump ‘verbergen’

Trump ondertekent decreet over sociale media