Netflix besliste om de productie van de Turkse serie ‘If Only’ te annuleren. Het bedrijf wou niet ingaan op de druk van de Turkse overheid, die enkel toestemming wou geven wanneer een LGBTQI-personage uit de serie zou worden geschrapt. Dat meldt AD.

In Knack Focus noemt de verantwoordelijke van de show het “zeer beangstigend” dat de Turkse overheid om deze reden geen toestemming geeft om de serie op te nemen. Enkel als het personage geschrapt zou worden, maar de streamingdienst die zichzelf al langer profileert als bedrijf dat diversiteit hoog in het vaandel draagt, wilde daar niet op ingaan. De Turkse overheid neemt de laatste tijd vaker een negatieve houding aan tegen homoseksualiteit.

Netflix houdt dit keer been stijf

De serie ‘If Only’ moest een relatiedrama worden, over een ongelukkige vrouw die terug in de tijd reist naar het moment waarop haar man haar ten huwelijk vroeg. Een van de mannelijke personages in de reeks is homo. Hoewel er geen sprake was van expliciete seksscènes kreeg Netflix toch geen vergunning.

Eerder verdween al een homopersonage uit een andere Turkse reeks, maar nu hield het bedrijf het been stijf. Homoseksualiteit is niet strafbaar in Turkije, maar de regering zorgt alvast niet voor een holebi-vriendelijk klimaat. Volgens De Standaard adviseerde de vicevoorzitter van de regeringspartij AKP dat Netflix in de toekomst “meer oog voor de Turkse cultuur” moet tonen.

1 REACTIE