Iets langer dan een week geleden stelde de Tsjechische president, Milos Zeman, dat ‘Black Lives Matter’ een racistische leus is. Volgens hem is het oneerlijk dat er veel meer aandacht aan zwarte levens wordt gegeven, dan aan andere levens. Daarom, meent de president, is ‘All lives Matter’ een betere uitspraak. Onafhankelijk parlementslid, Libomír Volný, steunde gisteren deze bewering. Volgens hem moet het Tsjechische parlement dan ook de veroordeling van de president steunen.

De Tsjechische president bezocht op 30 juni de residentie van de Amerikaanse ambassadeur in Praag. Hier stelde hij dat de uitspraak ‘Black Lives Matter’, racistisch is omdat alle levens ertoe doen. Ook herinnerde de president de andere gasten eraan wat voor een vernietigingsspoor de BLM-beweging al achter zich heeft gelaten. Zo sprak hij over: “de rellen op straat, het afbranden van auto’s en het vernietigen van standbeelden in beide landen.” Het leiderschap van ‘Black Lives Matter’ vergeleek Zeman met ‘het alziende oog’ van ‘Big Brother’ – een vergelijking met George Orwell’s dystopie ‘1984’. “We hebben vrijheid van denken nodig, we hebben gezond verstand nodig. Ik wil niet een nieuwe Big Brother,” zo beweerde hij.

(Lees verder onder de tweet)

All Lives Matter

President Zeman kreeg gisteren bijval van onafhankelijk parlementslid Volný. In een wat opvallende vertoning stelde Volný dat de uitspraak ‘Black Lives Matter’ onmenselijk en racistisch is. Daarom stelde hij voor om de veroordeling van de president te steunen als parlement. Tijdens het spreken plaatste het onafhankelijk parlementslid ook een bord voor de katheder waar achter hij sprak. Daarop stond: “All Lives Matter.”

(Lees verder onder de video)

Lagerhuislid Miroslav Kalousek was het niet eens met het bord en onderbrak meermaals de toespraak door het bord weg te halen. Vervolgens liep Volný meerdere keren naar Kalousek om het bord terug te pakken. Uiteindelijk bracht de voorzitter van de kamer de rust terug door Kalousek tot de orde te roepen. Volgens de voorzitter is het niet verboden om punten in het parlement te versterken met een bord. Kalousek kreeg daarom de opdracht om Volný uit te laten praten.