De Amerikaanse president Donald Trump is ontevreden over de Duitse bijdrage aan de NAVO. Daarom verhuist het Europese hoofdkwartier van het Amerikaanse leger van Duitsland naar België. Dat schrijven de kranten De Tijd en Het Belang Van Limburg.

Het Amerikaanse leger brengt zijn Europese hoofdkwartier in het Duitse Stuttgart naar België over, meer bepaald Bergen, zo kondigde het Pentagon woensdag aan.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte bekend dat het in totaal 11.900 soldaten uit Duitsland weghaalt. Een deel van hen – 5.400 strijdkrachten – krijgt elders in Europa een nieuw positionering, namelijk in België en Italië. De andere militairen keren terug naar de VS. De hele operatie kan enkele jaren duren en zal miljarden kosten. CNN wijst erop dat de plannen nog niet definitief zijn. Als Trump geen tweede ambtstermijn binnenhaalt en hij de presidentsverkiezingen verliest kan een andere president de beslissing nog steeds terugdraaien.

Stoltenberg: “Nauw overleg met NAVO-bondgenoten”

Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, reageerde dat “de VS nauw overleg hebben gepleegd met alle NAVO-bondgenoten in de aanloop naar de aankondiging van vandaag”. Donald Trump informeerde dus eerst de NAVO-bondgenoten voordat hij zijn  beslissing publiek bekend maakte. “Vrede en veiligheid in Europa is belangrijk voor de veiligheid en welvaart van Noord-Amerika. Geconfronteerd met een onvoorspelbare wereld, staan we samen sterker en veiliger”, zegt aldus nog Stoltenberg. 

Vergeldingsactie tegen Angela Merkel

De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de 11.900 soldaten weg te halen uit Duitsland is volgens waarnemers een vergeldingsactie naar Duitsland. Trump is nog steeds misnoegd over de te lage bijdrage van Duitsland aan de NAVO. Duitsland besteedde in 2019 1,38 procent van zijn bruto binnenlands product (bbp) aan defensie.

Met 0,93 procent zijn de militaire uitgaven van België nog een groot stuk lager. Het streefdoel voor NAVO-­leden is 2 procent. De druk op de nieuwe Belgische regering om het defensiebudget fors te verhogen wordt dus groter.