De tweet van de Amerikaanse president Donald Trump van afgelopen woensdag zorgde voor veel ophef. Kort gezegd stelde de president dat de leus: ‘Black Lives Matter’, een haatsymbool is. Een kritische journalist was er als de kippen bij om de opmerking van Trump aan de kaak te stellen. Hierop reageerde de woordvoerster van het Witte Huis, Kayleigh McEnany, met felle taal.

De tweet van Trump was een reactie op het plan van de New Yorkse Burgemeester Bill de Blasio om in koeienletters ‘Black Lives Matter’ op straat te schilderen. De locatie van waar de leus moet komen is alleen niet zomaar gekozen. Het is namelijk precies voor de ‘Trump Tower’ in Manhattan. Trump schreef daarom: “New York City bezuinigt één miljard dollar op de politie. Maar toch gaat de New Yorkse burgemeester een groot, duur, geel Black Lives Matter-teken schilderen op Fifth Avenue, en daarmee de luxueuze straat bekladden. Dit zal de besten in New York, die van New York houden en zich goed de BLM-leus van ‘Pigs in a Blanket, Fry ‘Em Like Bacon’ kunnen herinneren, verder tot vijand maken. Misschien zal onze geweldige politie, die door de de burgemeester uitgeschakeld en veracht is, dit haatsymbool niet laten aanbrengen op New Yorks meest geweldige straat. Gebruik dit geld in plaats daarvan om criminaliteit te bestrijden!” 

(Lees verder onder de tweet)

“We zullen het systeem afbranden”

Tijdens een persconferentie reageerde een journalist op de tweet van Trump. Hij vroeg: “Kayleigh, waarom noemt de president ‘Black Lives Matter’ een haatsymbool?” Woordvoerster McEnany reageert hierop dat de leus van “Pigs in a blanket, Fry ‘Em Like Bacon’ onacceptabel is. Deze leus, gericht als belediging naar en bedreiging voor de politie, wordt vaker ingezet door BLM-demonstranten. Om vervolgens Black Lives Matter op straat te schilderen, is volgens de woordvoerster dan ook niet te accepteren. Wel is McEnany van mening dat alle donkere levens ertoe doen. Inclusief de zwarte politieagenten die stierven als gevolg van de BLM-demonstraties.

Op een andere verwijtende vraag reageert de woordvoerster dat Black Lives Matter een obscure organisatie kent. Volgens McEnany zei de New Yorkse BLM-president het volgende: “Als dit land niet geeft wat we willen, dan zullen we het systeem afbranden. En dat zou ik letterlijk kunnen bedoelen”. De woordvoerster sluit vervolgens af met: “Dat noem ik nog een hatelijke opmerking.” Op verdere vragen van de journalist gaat ze niet in.

(Bekijk hieronder de video:)