We spraken met N-VA-Kamerlid en gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken over de christenen in het Midden-Oosten, ‘cancel culture’, Black Lives Matter, samenwerking met het Vlaams Belang en de aanslepende regeringsformatie. Lees het volledige interview hier of koop de nieuwste papieren versie van ‘t Pallieterke.

Recent ondertekende Theo Francken (N-VA) een pleidooi tegen de ‘cancel culture’. “Kijk naar de heisa rond FC De Kampioenen, moet ik er nog een tekening bij maken? Het gaat toch allemaal ver? Met wat mag nog gelachen worden”, vraagt de N-VA’er. “Op den duur ben je de humor aan het aanvallen.”

“Ik stond met grote ogen te kijken hoe er alweer een trend van over de oceaan kwam overgewaaid”, zegt hij over Black Lives Matter. “Ik denk niet dat de manier waarop zij het aanpakken de samenleving kalmeert.”

“Communautaire stilstand heeft N-VA stemmen gekost”

Recent keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers een resolutie ter bescherming van religieuze minderheden in het Midden-Oosten goed, iets waar de N-VA en Francken in het bijzonder al langer voor ijveren. “De christenen in het Midden-Oosten zijn bijzonder slecht bejegend. Niet alleen de christenen. […] Maar christenen werden echt specifiek geviseerd [in de regio]”, benadrukt Francken.

Volgens Francken zijn er drie elementen die de achteruitgang van zijn partij verklaren: “Ten eerste de communautaire stilstand. Ten tweede de grote migratiecrisis, waarbij een deel van de bevolking heel kwaad is geworden op het systeem. Ik denk dat niemand dat ons persoonlijk kan verwijten, maar dat men daar heeft afgehaakt en dat men heeft gezegd dat het gewoon forser moet. Ten derde de aanslagen, het terrorisme en jihadisme.”

“Deens model”

De N-VA’er heeft nooit principieel een regeringsdeelname met het Vlaams Belang uitgesloten. Toch maakt hij een kanttekening. “Niet al hun voorstellen zijn onrealistisch, maar wel veel. […] Er zit wel heel veel juridische lulkoek tussen die gewoon niet gaat”, vindt Francken. “Vroeg of laat komt die boemerang recht in het gezicht terug.”

Op dit moment onderhandelt de N-VA volop met de PS over de vorming van een nieuwe regering. Voor Francken bevat een goed akkoord met die partij zicht een grondige staatshervorming. Ook breekt hij opnieuw een lans voor het Deense migratiemodel.

“Ik heb altijd gezegd dat ik op zich nooit een probleem heb gehad met een paar sociale correcties. Ik blijf achter het Deense model staan: een sociaal rechtvaardig beleid, maar zonder dommigheden op het vlak van veiligheid en migratie. Streng maar rechtvaardig, dat moet de rode lijn zijn”, klinkt het.

Lees het volledige interview hier of koop de nieuwste papieren versie van ‘t Pallieterke.