Techreuzen zwaar onder vuur in VS: “Te veel macht”

0
619

De bonzen van vier Amerikaanse techreuzen – Facebook, Amazon, Apple en Google – kwamen woensdag zwaar onder vuur te liggen tijdens een digitale hoorzitting in het Amerikaanse Congres. Zo werden ze ervan beschuldigd te veel macht te hebben, aan politieke censuur te doen, nepnieuws te verspreiden en de het Amerikaanse economische weefsel te beschadigen door de concurrentie te verpletteren.

Mark Zuckerberg van Facebook, Jeff Bezos van Amazon, Tim Cook van Apple en Sundar Pichai van Alphabet/Google mochten zichzelf verdedigen voor een speciale digitale hoorzitting in het Amerikaanse congres. De hoorzitting is het resultaat van een onderzoek van meer dan een jaar, waarbij meer dan een miljoen documenten werden verzameld en honderden uren aan interviews uitgevoerd werden.

(Lees verder onder de tweet.)

Monopoliepositie

De beschuldigingen klonken bij momenten erg hard. De meest gehoorde kritiek was dat de bedrijven hun macht misbruikten om rivalen en kleine bedrijfjes te verpletteren. Volgens de voorzitter van de subcommissie voor het mededingsrecht David Cicilline (Dem.) verstikken de techreuzen de concurrentie. “Onze stichters zouden niet buigen voor een koning. We moeten ook niet buigen voor de keizers van de online economie”, aldus Cicilline.

De Republikeinen hadden nog een bijkomende appel te schillen met de techbedrijven. Zij beschuldigen Silicon Valley ervan rechtse stemmen te benadelen of te censureren. Met name Google moest het daarom ontgelden.

Techreuzen al langer onder vuur

De techreuzen liggen al langer onder vuur in de Verenigde Staten vanwege hun monopoliepositie. Die kritiek loopt overigens over de partijgrenzen heen en wordt gedeeld door veel Republikeinen en Democraten. Desalniettemin werd er tot nog toe weinig ondernomen om paal en perk te stellen.

“Als het Congres ‘Big Tech’ niet rechtvaardig maakt, wat ze jaren geleden al hadden moeten doen, zal ik het zelf doen met uitvoeringsbesluiten. In Washington is het al jaren te veel blabla en te weinig boemboem, en de mensen van ons land zijn het kotsbeu”, waarschuwde de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.).