Syrië wil met Russische hulp een nieuwe Hagia Sofia bouwen in Syrië.
De Syrische regering kondigde aan dat zij een replica van de Hagia Sophia zal bouwen. Dit als reactie op de omvorming van de Hagia Sophia tot een moskee door de Turkse overheid.

Nabel Al-Abdallah, een lid van een regeringsgezinde militie, vroeg en bekwam de goedkeuring van bisschop, Nicola Baalbaki de patriarch van Hama. Hij mag dus een nieuwe kerk bouwen in de stad Suqaylabiyah in de provincie Hama. De meer dan 17.000 inwoners van Suqaylabiyah zijn overwegend orthodox. “Het is mijn idee, het is mijn land. Ik zal het met mijn eigen geld bouwen. De patriarch is akkoord”, zo kondigde hij zijn initiatief aan op Twitter.

President Erdogan liet recent de Hagia Sophia terug ombouwen tot een moskee, tot groot ongenoegen van vele christenen wereldwijd. De wereldberoemde Hagia Sophia werd in de zesde eeuw gebouwd als kathedraal in de toenmalige Byzantijnse hoofdstad Constantinopel. De kathedraal was lange tijd het middelpunt van de orthodox-christelijke wereld, maar werd na de verovering van Constantinopel door de Turkse Ottomanen in de 15e eeuw omgevormd tot moskee. 

(Lees verder onder de tweet)

Het Russische parlementslid Vitaly Milonov verklaarde op zijn beurt dat “in tegenstelling tot Turkije, [Syrië] een land is dat duidelijk de mogelijkheid van een vreedzame en positieve interreligieuze dialoog laat zien”. Hij voegde eraan toe dat “orthodoxe christenen in Rusland Syrië kunnen helpen met de bouw”.

1 REACTIE