Het Gentse stadsbestuur heeft dan toch beslist om het gebed in moskeeën ter gelegenheid van het Offerfeest te verbieden. Waarnemend burgemeester Filip Watteeuw aan HLN: “Ik betreur deze beslissing enorm, en ik vind het oprecht jammer voor de moslimgemeenschap, maar ik kan niet anders.”

Vanaf vandaag vindt drie dagen lang het Offerfeest plaats, een islamitisch feest waarbij traditioneel veel mensen samenkomen. Gezien de huidige situatie met betrekking tot het coronavirus is dat geen goed idee, en dus worden moslims gevraagd om het Offerfeest dit jaar in beperkte kring te vieren. 

Offerfeestgebed verboden in Gent

Ook in Gent werden maatregelen getroffen en de Vereniging van Gentse Moskeeën (VGM) kreeg de opdracht om het Offerfeest en bijhorende gebed conform de corona-maatregelen te laten verlopen. Zo werd bijvoorbeeld gevraagd om met een systeem van reservaties te werken en een kleiner aantal mensen te verwelkomen in de moskee.

Dat bleek echter niet mogelijk, waardoor het Gentse stadsbestuur besliste om het Offerfeestgebed te verbieden. “Nu blijkt dat slechts drie van de veertien moskeeën effectief met reservaties werken”, aldus waarnemend burgemeester Filip Watteeuw (Groen) aan HLN. “Er kan mij dus niet gegarandeerd worden dat er geen samenscholingen zullen zijn aan de poorten van de moskee.”

Watteeuw benadrukt dat hij het persoonlijk bijzonder jammer vind om die beslissing te moeten nemen. “Ik betreur deze beslissing enorm, en ik vind het oprecht jammer voor de moslimgemeenschap, maar ik kan niet anders”, klinkt het nog. 

Maar de moslimgemeenschap reageert boos op dat verbod. “Dit druist in tegen de afspraken die met de vorige waarnemend burgemeester zijn gemaakt”, stelt Abderrazak El-Omari, ondervoorzitter van de Vereniging van Gentse Moskeeën. “Dit zet een enorme ruis op onze relatie met de stad.”