In de stad Antwerpen neemt door het stijgende aantal besmettingen met corona, de druk op de huisartsen toe. “Op basis van signalen die we van de huisartsen hebben gekregen, willen we volgende week op Spoor Oost een eigen site inrichten waar we mensen op corona zullen testen”, legt de Antwerpse schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) uit.
Daarom besliste de Stad over te gaan tot het opzetten van een bijkomende testcapaciteit. Die is wel alleen bedoeld voor inwoners van de stad Antwerpen, niet voor bezoekers. Wie geen symptomen hebben, wie terugkomt uit een risicogebied of wie ongerust is, kan zich hier laten testen. Wie wél ernstige symptomen heeft, moet nog steeds via de huisarts passeren.
(Lees verder onder deze tweet)
‘Wij spreken van een test-straat, een soort van drive-in waar je te voet, met de fiets of per auto kan aanschuiven en waar je in veilige omstandigheden kan worden getest’, vertelt schepen van Gezondheid @DuchateauFons. 👇 https://t.co/f7R09Oe5d6
— N-VA Stad Antwerpen (@N_VA_Antwerpen) July 30, 2020
Testresultaat al na 24 uur bekend
U kan er dus niet zomaar langsgaan, alles gebeurt op afspraak, “Het is niet de bedoeling dat er enorme wachtrijen in het centrum ontstaan, waarbij mensen elkaar kunnen besmetten”, verduidelijkt Duchateau. Bezoekers aan het dorp zullen eerst een formulier moeten invullen op een website die volgende week online komt. Op basis van de antwoorden op de vragen in dat formulier, krijgt u dan de toestemming om naar Spoor Oost te gaan.
De testen op Spoor Oost zijn zogenaamde PCR-testen. Ze gebeuren via een staalafname in de neus. Wie zich laat testen, zal zelf moeten betalen voor de test, maar die zou wel worden terugbetaald door de ziekteverzekering.
Een gloednieuw laboratorium, opgericht door professor in microbiologie Herman Goossens (UZA), staat in voor de organisatie van de testen. Volgens Goossens kan het labo zo’n 500 tot 4.000 testen per dag verwerken. Dat is meer dan in enkele andere grote laboratoria. Ook het wachten op de testresultaten zou beperkt zijn. Coronapatiënten die zich vandaag laten testen, moeten op de resultaten soms tot 48 uur wachten. Goossens zegt dat patiënten binnen de 24 uur een resultaat moeten ontvangen.
Stad Antwerpen investeert 435.000 euro in testdorp
Er hangt natuurlijk een flink kostenplaatje aan het testdorp. De investering bedraagt 435.000 euro en wordt gefinancierd door de stad. Stad Antwerpen werkt hiervoor samen met een zestal andere partners: het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA), het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), de Antwerpse huisartsenkring, de Universiteit Antwerpen, het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid en de federale overheidsdienst Volksgezondheid.