China heeft de sluiting van het Amerikaanse consulaat in Chengdu bevolen. De beslissing is een reactie op de sluiting van het Chinese consulaat in Houston eerder deze week. Daarmee lijkt de relatie tussen de Verenigde Staten en communistisch China een nieuw dieptepunt te bereiken.

Eerder deze week bevalen de Verenigde Staten de sluiting van het Chinese consulaat in Houston, Texas. Allicht verdacht de Amerikaans regering het consulaat van spionage, aangezien men het besluit rechtvaardigde door te stellen dat de sluiting nodig was om “Amerikaans intellectueel eigendom en privé-informatie” te beschermen. Bovendien doken beelden op waarop te zien was hoe het ambassadepersoneel documenten verbrandde op de binnenplaats van het gebouw. Naar verluidt probeerde men de Amerikaanse olie-industrie te infiltreren en medisch onderzoek te stelen.

(Lees verder onder de tweet.)

China sluit consulaat in Chengdu

China noemde de sluiting een “ongekende” en “schandalige” escalatie. Een vergelding liet niet lang op zich wachten. Vrijdag kondigde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat het Amerikaanse consulaat in Chengdu moest sluiten. Beijing noemt de sluiting “een legitieme en noodzakelijke reactie”.

“De huidige situatie tussen China en de Verenigde Staten is iets wat China niet wil zien, en de verantwoordelijkheid ligt volledig bij de Verenigde Staten”, klinkt het in Beijing.

Kort na de mededeling lanceerde de Chinese staatsomroep een live-stream van het gebouw. Meer dan 12 miljoen Chinese internetgebruikers stemden af om te kijken. Het merendeel van hen gaf aan de sluiting van het consulaat te steunen.