Opnieuw valt de formatie van de federale regering stil. De voorzitters van de MR, Open Vld en CD&V nodigden deze middag N-VA, cdH en sp.a uit voor het toelichten van hun onderhandelingsnota. N-VA ging akkoord, cdH en sp.a vonden het daarentegen te vroeg om rond de tafel te zitten. Het vertrouwen en optimisme tussen de verschillende partijen lijkt helemaal zoek te zijn. De vergadering werd dan maar afgeblazen.

Georges-Louis Bouchez (MR), Egbert Lachaert (Open Vld) en Joachim Coens (CD&V) proberen momenteel om een federale regering te vormen. De piste die op dit moment wordt gevolgd is die van de ‘Arizona-coalitie’. Dit is er een met N-VA, Open-Vld, MR, CD&V, cdH en sp.a. De naam verwijst naar de kleuren van de vlag van de Amerikaanse staat ‘Arizona’. De formatievorming had een bewogen week achter de rug. Er leek schot in de zaak te komen toen sp.a-voorzitter Conner Rousseau naar de drie voorzitters ging met zijn eigen voorstellen. Een dag later leek het optimisme alweer voorbij, nadat het wetsvoorstel rond abortus langs de Kamer van Volksvertegenwoordigers passeerde. Nadat er terug wat vertrouwen was tussen Coens en Bouchez, leek dit vandaag weer helemaal kwijtgespeeld tussen de sp.a en de drie voorzitters van de regeringspartijen.

“Ze zullen de moed moeten hebben om te komen luisteren”

Lachaert reageert teleurgesteld op Twitter: Een evenwichtige basisnota ligt klaar. Vanmiddag werden 6 partijen gevraagd daar kennis van te nemen. Jammer genoeg wil 1 partij, sp.a, niet op de uitnodiging ingaan. Als we ooit nog vooruit willen raken, zal men toch minstens de moed moeten hebben te komen luisteren.” Naast de sp.a was ook de cdH niet enthousiast om te verschijnen. Zij vinden dat er nog niet aan de voorwaarden voldaan was om de onderhandelingen op te starten.

(Lees verder onder de tweet.)

Conner Rousseau wil eerst apart met de drie voorzitters spreken, zonder cdH en N-VA. Volgens hen zou hem dat ook zijn beloofd. Maar dit wordt niet bevestigd door de drie voorzitters. “Er werd aan sp.a helemaal geen extra bilateraal overleg beloofd. Wel integendeel, werd heel goed geduid waarom. Dit zou ook niet fair zijn naar andere potentiële partners, die veel minder contact hadden met de drie voorzitters. Nota ligt klaar. Kom gewoon luisteren.”, zegt Lachaert op Twitter.