Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger vond maandag een ‘veiligheidsincident’ plaats in de buurt van Shebaa-boerderijen in Noord-Israël. De spanning in het grensgebied tussen Israël, Libanon en Syrië nam de afgelopen dagen opnieuw toe, nadat een lid van de sjiitische en door Iran gesteunde Libanese militie Hezbollah omkwam in Damascus – vermoedelijk bij een Israëlische luchtaanval.

Volgens plaatselijke bronnen zijn verschillende explosies te horen in Golan. Naar verluidt gaat het om geweer- en artillerievuur, maar dat kan vooralsnog niet bevestigd worden. Het Israëlische leger heeft de plaatselijke bewoners in het grensgebied bevolen om binnenshuis te blijven of een schuilkelder op te zoeken.

Het ‘incident’ – naar verluidt een aanval met een antitankraket – vond plaats in de buurt van de Shebaa-boerderijen, een politiek omstreden gebied op de grens met Libanon dat door 1981 door Israël werd geannexeerd.

Het Israëlische leger bevindt zich in een verhoogde staat van paraatheid sinds een lid van de sjiitische en door Iran gesteunde Libanese militie Hezbollah vorige week omkwam in Damascus – vermoedelijk bij een Israëlische luchtaanval. In Tel Aviv vreest men voor een vergeldingsaanval. Eerder waarschuwde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) nog dat Libanon en Hezbollah verantwoordelijk gehouden zullen worden voor elke aanval op Israël.

2 REACTIES

  1. In Haïfa, Tel Aviv, Joppe, Berseba, Tiberias, Korazim en Naharyya aan de grens met Libanon en waar de spoorlijn stopt, heb ik in januari 2020 nog mogen toeristen. Wat mij toen erg opgevallen is dat enerzijds de Orthodoxen zoals wij die hier in Antwerpen kennen, ginds een kleine minderheid zijn en er pinguins genoemd worden.
    Anderzijds verwonderde me de veelheid van Palestijnse Israeli die ginds een normaal leven leiden. Isakitische & Ismaëlitische Semieten hebben er beiden zichtbaar een normaal en goed leven. In Haifa stonden op hetzelfde rond punt nog een sparreboom met een grote Davidsster en juist ernaast een Maan-met-Ster opbouw, beiden fonkelend verlicht… de boom met zespunt ster was wél iets groter. Economisch runden de Arabische Israëli meestal taxi’s, kleinere hotels, restaurants, bars (waar door mannen&vrouwen, Joden&Palestijnen waterpijpen gerookt werden.) Mijn ogen vielen bijna uit mijn kop. Als ik dan hoor dat er 15km meer naar het noorden in Libanon, oorlog en armoede troef zijn, zou ik hen durven zeggen :’Gasten daar, laat jullie Isalietische halfbroers jullie samenleving terug op de rails zetten, dat zijn de kwaaisten niet.’ .. wat ik ook letterlijk bedoel, de Israëlische spoorweg is TOP en ‘tof’ , spijtig dat hij nog niet meer verder loopt naar het noorden tot Istambul, zoals voorheen.

  2. Nu na de verwoestende explosie in Beirout, herhaal ik mijn profetische woorden van hierboven : ‘Libanezen, jullie die een hystorische band hebben met Israël, ga in overleg met jullie zuiderburen en volg hun goede raad en voorbeeld. Het zal jullie voorspoedig gaan.’ Allicht wordt de Ottomaans spoorlijn Istambul-Kaïro ook bij jullie ook in glorie hersteld.