De Italiaanse Senaat heeft beslist om de parlementaire onschendbaarheid van voormalig vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) op te heffen. Het parket wil hem vervolgen omdat hij boten met illegale migranten weigerde te laten aanmeren in Italië. Ontvoering en machtsmisbruik, klinkt de beschuldiging. 

Sinds de explosie van de asielcrisis in 2015 kwamen in Italië honderdduizenden migranten vanuit Afrika illegaal het land binnen. Met het aantreden van een rechtsere regering en Matteo Salvini als vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken werd die illegale migratie een halt toegeroepen. Het stoppen van illegale migratie was één van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Salvini en Lega, en daar hield hij zich aan.

Juridisch vervolgd

Maar nu die regering ontbonden is, willen de Italiaanse instanties Salvini laten vervolgen omdat hij onrechtmatig schepen met migranten zou hebben tegengehouden. In augustus 2019, toen Salvini nog minister was, probeerde hij te verhinderen dat een schip van de Spaanse ngo Open Arms met daarop meer dan 100 illegale migranten kon aanmeren in Italië. Ontvoering en machtsmisbruik, vindt de Italiaanse Justitie. 

Omdat Salvini op dat moment echter nog minister was, kon hij vanwege zijn parlementaire onschendbaarheid niet zomaar vervolgd worden. Gisteren werd in de Italiaanse Senaat echter beslist om die parlementaire onschendbaarheid op te heffen, waardoor de weg naar vervolging open ligt. 

Salvini zelf zei dat hij geen spijt heeft van wat hij gedaan heeft, het opnieuw zou doen als hij opnieuw minister wordt en geen bang heeft van een proces. “Ik ga naar het proces met opgeheven hoofd en rechte rug”, klonk het onder meer. “Als ik opnieuw minister word, zal ik alles precies hetzelfde doen.”

1 REACTIE