De Rwandese verdachte die vorige week al werd opgepakt na de brand in de kathedraal van Nantes is zaterdag opnieuw opgepakt. Parket en politie gaan dan toch uit van kwaad opzet. Dat meldt VRT NWS.

De 39-jarige Rwandees die als vrijwilliger voor de parochie werkt  kwam eerder al in het vizier van de Franse speurders. Onmiddellijk na de feiten werd hij al eens opgepakt maar hij werd de dag nadien alweer vrijgelaten. Nu is hij opnieuw in voorlopige hechtenis geplaatst.

Over de oorzaak van de brand van de kathedraal van Nantes tast men nog in het duister. Er zijn geen sporen van inbraak gevonden. Wel ontdekte men drie brandhaarden. Procureur Pierre Sennès bevestigt nu terug dat men uitgaat van een misdrijf. Eerder nog had Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin benadrukt dat niets wees op kwaad opzet.

De brand in de kathedraal van Nantes vond plaats ongeveer een jaar na een brand in de kathedraal Notre-Dame van Parijs. De brand was vrij snel geblust maar veroorzaakte een enorme ravage. Onder meer het orgel van de kathedraal uit 1621 werd verwoest, net als een groot glasraam uit de 16e eeuw en een schilderij uit de 19e eeuw.

1 REACTIE

  1. In Nantes werd er een illegaal immigrant binnengehaald als huisbewaarder. Het resultaat is ‘verwarmend’. Gaat het Roomse instituut daar nu iets uit leren?
    Men vraagt soms ‘waarom doet die zoiets?’ misschien een antwoord uit mijn ervaring in Zambia, woordelijk door jonge Afrikaanse mannen me daar gegeven. Na een periode van technisch onderricht, was ik vrij close met mijn studenten. Op zichzelf waren dat welwillende en goede technici in opleiding. Toen zij na afstellen van een meetinstrument waar 10 minuten voor voorzien waren, die visierkijker terug moesten ontregelen, opdat de volgende leerling de kijker zou kunnen zeroteren, gebeurde dát in een flits. Als ik hen vroeg ‘maar mannen, hoe kunnen jullie dat zó bliksemsnel onregelen?’ kwamen hun de tranen in de ogen bij hun verklaring :
    ‘Sir, to destroy is our fatal nature!’ dát is mijn synthesis van 8 jaar werk in Afrika.
    Ervarend!